
Kotimainen ruis loppuu kesken – ”Tuonnille voi olla tarvetta”
Viime vuonna Suomen pelloilta korjattiin 3,2 miljardin kilon viljasato. Herne ylsi ennätykseen, luomutuotannon kasvu tasaantui, kertoo Luke.
Luonnonvarakeskus Luken mukaan mukaan sato kattaa alle puolet suomalaisten ruisleipään tarvittavasta määrästä Kuva: Petteri KivimäkiViime vuoden kotimainen ruissato noin 48 miljoonaa kiloa on 52 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Luonnonvarakeskus Luken mukaan mukaan sato kattaa alle puolet suomalaisten ruisleipään tarvittavasta määrästä
”Ruisvarastot eivät ole tällä hetkellä järin suuret, joten rukiin tuonnille voi olla tarvetta ennen tulevan syksyn sadonkorjuuta”, kertoo tiedotteessa yliaktuaari Anneli Partala Lukesta.
Kaiken kaikkiaan viime vuoden viljasato oli hieman keskimääräistä pienempi eli 3,2 miljardia kiloa, ilmenee Luken lopullisesta satotilastosta.
Kaurasato 1,2 miljardia kiloa oli ensimmäisen kerran 50 vuoteen hieman suurempi kuin ohran.
Kauran käyttö ruokana on ollut viime vuosina kasvussa, mikä on Luken mukaan todennettavissa kotimaisen teollisuuden entistä suurempana kauran hyödyntämisenä. Kauran myllyjauhatus on ennätyslukemissa, viime vuonna se lähenteli jo 200 miljoonaa kiloa. Näin kaura lähentelee jo vehnän käyttöä.
”Kaura on myös taattu vientiviljamme. Sitä viedään kauratuotteiden lisäksi jyväviljana vuosittain 300–400 miljoonaa kiloa", Partala kertoo.
Vehnämäärä oli viime vuonna lähes ennallaan, 75 miljoonaa kiloa.
Hernesato oli jälleen ennätyssuuri, 103 miljoonaa kiloa. Suurin osa siitä on rehuhernettä, noin 90 miljoonaa kiloa. Rehuherne aloitti seitsemän vuotta sitten nopean nousun, sen tuotanto seitsenkertaistui nopeasti seitsemässä vuodessa, Luke kertoo tiedotteessaan.
Ruokahernesato on samassa ajassa lähes kaksinkertaistunut. Ihmisravinnoksi käytettävän kuivatun ruokaherneen lisäksi Suomessa tuotetaan tuore- ja pakasteherneitä vuosittain useita miljoonia kiloja.
Rypsiä ja rapsia saatiin talteen 49 miljoonan kilon edestä, mikä on noin viidennes edellisvuotta enemmän.
Satotilaston mukaan luomutuotannon kasvu tasaantui. Luomuviljasato pysytteli lähes ennallaan 140 miljoonassa kilossa. Tämä on noin neljä prosenttia kokonaisviljasadosta.
Kaura oli selvästi tuotetuin luomuvilja. Sitä korjattiin 91 miljoonaa kiloa. Ruissadosta myös tänä vuonna kymmenys eli reilu neljä miljoonaa kiloa oli luomuviljaa.
Perunasato oli viime vuonna noin 550 miljoona kiloa. Se riittää Luken arvion mukaan seuraavaan satoon asti.
Suomalaisten kuluttaman perunan määrä on laskenut vuosikymmenten aikana. Suurin perunasato Suomessa saatiin 1948, jolloin perunaa nostettiin lähes kaksi miljardia kilona. Tämä oli lähes neljä kertaa enemmän kuin viime syksynä.
Sokerijuurikasta puolestaan korjattiin 667 miljoonaa kiloa, mikä on 58 prosenttia vuotta 2023 enemmän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







