ETL: Ravitsemussuositukset eivät kannusta kotimaiseen ruokaan – ”Taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys pitää huomioida”
Suosituksissa ei arvioitu suomalaisen ruokaketjun kykyä tuottaa suositusten mukaista ruokaa, ETL kritisoi.
Suosituksissa ei ole arvioitu, miten ne vaikuttavat kotimaiseen ruuantuotantoon. Kuva: Juha SinisaloSuomessa näyttää valitun toisenlainen linja kansallisten ravitsemussuositusten uudistamiseen kuin Ruotsissa ja Norjassa, arvioi Elintarviketeollisuusliitto (ETL) tiedotteessa.
”On pettymys, että meillä ei ole arvioitu sitä, miten suositukset vaikuttavat kotimaisen alkutuotannon ja teollisuuden toimintaedellytyksiin”, ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää harmittelee.
Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa, mutta suosituksissa ei ole arvioitu suomalaisen ruokaketjun kykyä tuottaa suositusten mukaista ruokaa tai kehotettu valitsemaan kestävästi tuotettua kotimaista ruokaa, ETL kritisoi.
”Ravitsemussuositusten lisäksi taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys pitää huomioida julkisia hankintoja tehdessä.”
Ravitsemussuosituksissa pitäisi myös varmistaa huoltovarmuus ja ruokaturva.
”Kestävä ja huoltovarmuuden takaava ruokajärjestelmä ottaa huomioon paikalliset olot. Ympäristövaikutusten näkökulmasta merkitystä on sillä, missä ja miten elintarvikkeet ja niiden raaka-aineet tuotetaan. Suomalaisessa ruuantuotannossa eläin- ja kasviperäinen tuotanto ovat monilta osin riippuvaisia toisistaan”, Tanhuanpää sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





