Hyvästi uusavuttomuus! Lasten ruokakoulussa lomalainen laittaa itse aamupalan, lounaan ja välipalan
Perhepäivällisellä lapset passaavat vanhempiaan, mutta päiväleirin ehdoton kohokohta on retki maatilalle.Ensi kesänä järjestetään noin 60 Ruokakoulu-päiväleiriä, joilla 8-12-vuotiaat lapset oppivat ruuanlaitosta, ravitsemuksesta ja liikunnan merkityksestä.
Ruokakoulu kestää 4–5 päivää, ja jokainen leiripäivä on 6–8 tunnin mittainen, jonka jälkeen lapset palaavat yöksi kotiin. Leiripäivät sisältävät lasten itse valmistamat aamupalat, lounaat ja välipalat sekä vähintään tunnin mittaisen liikuntahetken. Lähiruokateema näkyy niin ruokalistoilla kuin ohjelmassakin, ja leirit toteutetaan paikallista tarjontaa kunnioittaen.
Lähiruokateemaisia leirejä ovat järjestäneet jo aiempinakin vuosina suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbundin SLC:n kanssa.
”Yllättävän moni lapsi on maistanut ruokakoulussa ensimmäisen kerran esimerkiksi raparperia. Käymme usein keräämässä nokkosia raaka-aineeksi, mikä on monille uutta. Yritän aina tuoda Ruokakouluun hieman erikoisempia kasviksia tai vaikkapa tutusta porkkanasta erivärisiä muunnoksia, kertoo toiminnanjohtaja Päivi Kokki Mäntsälän-Pornaisten 4H-yhdistyksestä.
Leirin kohokohtiin kuuluu perhepäivällinen, jolloin myös leiriläisten läheiset kutsutaan syömään.
”Jännitys oikein väreilee ilmassa, kun lapset odottavat perheenjäseniään tarjotakseen heille itse valmistamaansa ruokaa.”
”Erityisesti lapsille ja nuorille on tärkeää viestiä ruuasta muunakin kuin kulueränä. Hyvä ruoka tukee terveyttä ja antaa virtaa päivää.”
Positiivisissa palautteissa yksi leirin aktiviteeteista nousee yli muiden: vierailu lähitilalla. Yhteistyö MTK:n ja SLC:n kanssa mahdollistaa leiriläisille retken maatilalle, jossa he pääsevät kosketuksiin ruuan alkutuotannon kanssa.
”Upea elämys on vaikkapa traktorin koppiin kiipeäminen tai eläinten kohtaaminen”, kertoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Ruokakouluissa aihetta lähestytään ilon kautta.
”Viime aikoina ruokakeskustelu on keskittynyt paljon ruuan hintaan. Erityisesti lapsille ja nuorille on tärkeää viestiä ruuasta muunakin kuin kulueränä. Hyvä ruoka tukee terveyttä ja antaa virtaa päivää. Itsetehtynä se on vielä parempaa.”
Ilmoittautuminen kesän Ruokakoulu-leireille alkoi maaliskuun alussa leirin verkkosivustolla ja jatkuu kevään ajan leirijärjestelyjen edetessä eri paikkakunnilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






