Viininlehtikääryleet
Kreikkalaisen aterian alkupaloina maistellaan viininlehtikääryleitä, fetaa ja oliiveja.
Kreikkalaisen aterian aluksi maistellaan viininlehtikääryleitä, fetaa ja oliiveja. Kuva: Jaana KankaanpääViininlehtikääryleet
noin 25 kpl
Ainekset
- 250 g viininlehtiä (säilyke)
Täyte
- 3 sipulia
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 ½ dl pitkäjyväistä riisiä
- ½ dl vettä
- 1 dl pinjansiemeniä
- 3 rkl tilliä silputtuna
- 3 rkl persiljaa silputtuna
- 2 rkl minttua silputtuna
- 1 ½ tl suolaa
- 1 tl sokeria
- ½ tl valkopippuria
Hauduttamiseen
- 1 ½ dl vettä
- ½ dl sitruunamehua
- 3 rkl voita
Valmistusohje
Huuhtele suolaveteen säilötyt viininlehdet. Irrota ne toisistaan varovasti, oikaise ja pinoa leikkuulaudalle. Leikkaa kovat lehtiruodit pois.
Valmista täyte: Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa. Sekoita joukkoon riisi. Lisää vesi, pinjansiemenet, yrtit, suola, sokeri ja pippuri. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Tarkista maku. Anna jäähtyä.
Käytä 2–3 viininlehteä käärylettä kohden riippuen lehtien koosta. Levittämällä lehtiä limittäin, saat paikattua risaiset lehdet niin ehjiksi, ettei täyte pursuile ulos. Nosta viininlehtialustalle ruokalusikallinen täytettä ja kääri napakaksi rullaksi kaalikääryleiden tapaan.
Lado kääryleet paistinpannuun tai kasariin (Ø 26–28 cm) vieriviereen saumapuoli alaspäin. Kaada päälle vesi ja sitruunamehu. Vuole päälle voilastuja.
Nosta lautanen viininlehtikääryleiden painoksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Tarjoa viininlehtikääryleet jäähdytettyinä meze-alkupalalautasella, oliivien ja fetajuuston kera.
Vinkki
Viininlehtiä myyvät muun muassa etniset kaupat ja isot marketit. Loppukesästä voit tehdä kääryleitä isoista ryöpätyistä mustaherukanlehdistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
