Nämä olivat vuoden luetuimmat ruokauutiset: Tutkimuksen mukaan punaisen lihan syömisellä ei olekaan terveyshaittoja – nauta, kana ja sika uupuivat Linnan juhlien buffetpöydistä
Linnan juhlien tarjoilu, punaisen lihan terveellisyys ja S-ryhmän kalan säilyvyys kiinnostivat MT:n ruokasivujen lukijoita vuonna 2019.
MT:n vuoden luetuin ruokauutinen kertoo kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan punaisen lihan vähentämisestä on lähes mahdotonta havaita yksilötason terveyshyötyjä. Kuva: Lari LievonenMT:n vuoden 2019 luetuin ruokauutinen kertoo kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan punaisen lihan vähentämisestä on lähes mahdotonta havaita yksilötason terveyshyötyjä.
Selvityksen perusteella yhteys punaisen lihan ja terveyshaittojen välillä ei ole niin vahva kuin aiemmin on uskottu. Kolme vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 14 tutkijaa seitsemässä eri maassa.
Vuoden toiseksi luetuin ruokauutinen käsittelee Linnan juhlien tarjoilua. Buffetpöydissä ei ollut tänäkään vuonna tarjolla nautaa, kanaa tai sikaa.
Jutussa tasavallan presidentin kanslia kiistää, että tarjolla olevat ruuat olisivat jonkinlainen kannanotto eläinten oikeuksiin tai kotieläintuotantoon.
"Tarjoilulistan ainoa kannanotto on, että tarjolla on korkealuokkaisia, kotimaisista raaka-aineista mielellään luomumenetelmin valmistettuja tuotteita", kansliasta kerrotaan.
MT:n vuoden kolmanneksi luetuin ruokauutinen kertoi, että S-ryhmän kaupoissa myydään yhdeksän kuukautta ennen sen pakkaamista pakastettua lohta.
S-ryhmän omassa Yhteishyvä-asiakaslehdessä sekä Ruokatieto Yhdistyksen verkkosivuilla todetaan kuitenkin, että kala säilyy pakastimessa vain yhdestä kahteen kuukautta.
"Pakasteena säilytettävä tuote ei sinänsä pilaannu tai muutu turvallisuusriskiksi, mutta sen aistinvaraisissa ominaisuudet saattavat heikentyä pidempään säilytettynä", S-ryhmän tuotelaadun ohjauksen ryhmäpäällikkö Marjatta Väisänen toteaa.
Hän korostaa, että Suomen Ruokatiedon ja Yhteishyvän ohjeistus koskee tilanteita, joissa kuluttaja itse pakastaa tuotteita kotipakastimessaan.
Väisäsen mukaan teollisesti pakastettu kala säilyy huomattavasti paremmin kuin kuluttajan itse omassa kotipakastimessaan pakastama kala.
Lue jutut: Tuore tutkimus kumoaa aiemmat tulokset: Punaisen lihan syömisellä ei olekaan terveyshaittoja
Nauta, kana ja sika uupuvat Linnan juhlien buffetpöydistä – näin presidentin kanslia kommentoi asiaa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
