Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Tiesitkö, että retkikeittimestä voi tehdä uunin? Eräkokkauksen suomenmestaruus on ratkennut

    Historiansa ensimmäiset eräkokkauksen SM-kisat miteltiin lauantaina 6.5. Suomen luontokeskus Haltian tapahtumakentällä Nuuksion kansallispuistossa Espoossa.
    Trangiaa voi käyttää myös uunina. Pannu on päällystetty foliolla ja täytetty hiekalla. Se tasaa uunin lämpötilaa eikä ruoka pala pohjaan. Ylösalaisin käännetyn kattilan päällä poltetaan steariiniin upotettua vanulappua.
    Trangiaa voi käyttää myös uunina. Pannu on päällystetty foliolla ja täytetty hiekalla. Se tasaa uunin lämpötilaa eikä ruoka pala pohjaan. Ylösalaisin käännetyn kattilan päällä poltetaan steariiniin upotettua vanulappua. Kuva: Carolina Husu
    Espoo

    Suomen luontokeskus Haltian tapahtumakentällä Nuuksion kansallispuistossa leijuu huumaava tuoksu. Käynnissä on eräkokkauksen SM-kisat. Sarjoja kisassa on kolme.

    Retkikeitinsarjassa eväät valmistetaan nimensä mukaisesti retkikeittimillä. Toinen sarja on freestyle-sarja, jossa ruokaa saa sääntöjen mukaan valmistaa millä tahansa ulkokokkaustyylillä. Keittovälineinä kisaajilla näkyy retkikeittimiä, hiiliä ja avotulia. Päivän viimeinen sarja on kutsuvierassarja, jossa ruokaa laittaa sosiaalisesta mediasta tuttuja retkeilijöitä.

    Kisat järjestetään ensimmäistä kertaa. Tapahtuman isä on Retkipaikan perustaja ja toimitusjohtaja Antti Huttunen. Idea jalostui tapahtumaksi suhteellisen nopeasti.

    ”Viime marraskuussa aloin tutkimaan, että onko vastaavaa järjestetty. Kun saimme vielä tiimiin mainion tapahtumatuotantoharjoittelijan, totesimme, että epäkohta korjataan ja SM-kisat järjestetään”, Huttunen kertoo.

    Kisapäivältä Huttunen odottaa uusia ideoita ja ennakkoluulottomuutta sekä suomalaisen ruuan profiilin nostatusta.

    Ria Poutanen ja Pablo Tikkanen voittivat sarjansa koivusta inspiraationsa saaneella menullaan.
    Ria Poutanen ja Pablo Tikkanen voittivat sarjansa koivusta inspiraationsa saaneella menullaan. Kuva: Carolina Husu

    Huttunen ei varmaankaan joutunut pettymään, varsinkin kun katsoo retkikeitinsarjan osallistujien tekemistä Nuuksion tapahtumakentällä. Kotimaisuus ja lähiruoka ovat monen tiimin punainen lanka. Innovaatiivisimmat väsäävät Trangiasta uunia ja paistavat siellä jälkiruokaa.

    Kisa on erittäin kovatasoinen ja retkikeitinsarjan tuomaristolla on vaikea valinta edessään. Tuomaristoon kuuluvat eräkokki Anssi Lohvansuu ja tapahtuman yhteistyökumppanin Berner Oy:n asiakkuuspäällikkö Matti Hurttia.

    Osa joukkueista on valmistellut ruokiaan etukäteen esimerkiksi marinoimalla tai raakakypsyttämällä. Osa taas valmisti ruuat alusta loppuun paikan päällä. Tämänkin tuomaristo huomio.

    Retkikeitinsarjan SM-kulta napsahti kahden eri lippukunnan partiolaisista muodostetuille Ilvesveikoille eli Pablo Tikkaselle ja Ria Poutaselle.

    ”Valinta oli vaikea. Raaka-aineiden käyttö ja innovatiivisuus. Raaka-aineet tästä vuodenajasta. Jälkiruuassa erityisesti tämä tuli esille”, tuomaristo perusteli.

    Kunniamaininnan sarjassa sai Retki-Riikka.

    ”Raikkaus, monipuolisuus ja houkutteleva syötäväksi”, kuului tuomariston perustelut kunniamaininnan saaneelle Riikka Hakalalle.

    Ajatus pääruokaan tuli Pablo Tikkasen mahlankeruureissulta viikko ennen kisaa. Tuomaristo hurmattiin kuhalla ja koivurisotolla. Annos koristeltiin koivunlehdillä ja tarjoiltiin koivuklapilta.
    Ajatus pääruokaan tuli Pablo Tikkasen mahlankeruureissulta viikko ennen kisaa. Tuomaristo hurmattiin kuhalla ja koivurisotolla. Annos koristeltiin koivunlehdillä ja tarjoiltiin koivuklapilta. Kuva: Carolina Husu

    Poutanen ja Tikkanen ovat voitostaan silminnähden häkeltyneitä.

    ”Kun tuomari kertoi perusteluitaan, emme vielä tajunneet, että meistä puhuttiin”, Tikkanen nauraa.

    Valmiudet kisaan saatiin partiosta, toteaa Poutanen.

    ”Trangia-uuni ei olisi onnistunut, jos en olisi partiossa sitä päässyt kokeilemaan.”

    Voitokkaat reseptit kilpailijat keksivät omasta päästään. Hieman inspiraatiota haettiin muun muassa kirjastosta keittokirjoista. Tikkanen on ammatiltaan kokki, joten koulutus antoi pohjaa eräkokkauskisaan.

    Tuomaristo kiitteli erityisesti voittajajoukkueen jälkiruokaa, joka oli visakoivukuksassa tarjoiltu raparperi-kaurapaistos pihlajannuppusiirapilla.

    Anna-Maria Malkamäki (vas.), Tarja Pennala ja Lemmikki Ruuskanen loihtivat freestyle-sarjan voitokkaat annokset.
    Anna-Maria Malkamäki (vas.), Tarja Pennala ja Lemmikki Ruuskanen loihtivat freestyle-sarjan voitokkaat annokset. Kuva: Carolina Husu

    Freestyle-sarjan voiton nappasi itselleen loppilainen Eränuotion henkilökunta eli Lemmikki Ruuskanen, Anna-Maria Malkamäki ja Tarja Pennala.

    Alkuruokana oli paistettua siikaa, pikkelöity punasipuli, siianmäti, piimäkastike ja tilliöljy. Kaikissa annoksissa käytettiin reilusti villiyrttejä. Joukkue epäilee erityisesti sen myötävaikuttaneen voittoon.

    ”Luonnosta läheltä, mikä sen parempaa”, tiimi toteaa.

    Pääruokana oli itsepyydettyä vasan filettä, loppilainen peruna, rosmariinisokerissa pyöritelty puolukka ja suolaisuutta tuomaan Auraa. Jälkiruokana tarjoiltiin hillaa, kauraa, rommikerma, maito-mantelicrumble ja tyrnijauhe.

    ”Tosi hienoa, että tämän kulttuurin ympärille on kehittynyt näin paljon kiinnostusta”, Ruuskanen toteaa tyytyväisenä. Yleisöä on ollut runsaslukuisesti paikalla koko päivän.

    Antti Huttunen on tyytyväinen päivän antiin ja lupaa, että uudet kisat järjestetään takuuvarmasti ensi vuonna.

    Korjattu 8.5. kello 13.49: Nuuksion tapahtumakenttä muutettu muotoon Suomen luontokeskus Haltian tapahtumakenttä Nuuksion kansallispuistossa.