Tässä ovat Suomen parhaat artesaaniruokatuotteet – arktisuus valloitti tuomariston
Artesaaniruoan Suomen mestaruudesta kisasi Rovaniemellä 107 tuotetta.Lapin AMK:n ja Suomen Artesaaniruoka ry:n järjestämissä artesaaniruoan SM-kilpailussa palkittiin ansioituneita tuotteita. Aiemmilta kisavuosilta tuttujen kilpailukategorioiden lisäksi palkittiin paras arktinen artesaanituote.
Kilpailuun osallistui yhteensä 107 tuotetta. Tuomaristot arvioivat ja valitsivat parhaat tuotteet kymmenessä tuotteessa. Voittajat julkistettiin palkintojenjakogaalassa torstaina 19.10.
Parhaana arktisena artesaaniruokatuotteena palkittiin Ranuan kalajalosteen Kalaherkku, jota tuomaristo kuvasi kansainvälisestä näkökulmasta uudeksi ja kiinnostavaksi.
”Tuotteessa on hyödynnetty järvikaloja innovatiivisesti ja se on suunniteltu loppuun asti valmiiksi asiakkaalle. Tuotteen maku ylitti odotukset sopivalla suolaisuudellaan. Tuote toimisi arktisena lahjatuotteena. Raaka-aineet ja valmistustapa ovat perinteisiä, mutta niitä ei ole aiemmin yhdistetty tällaiseen esille laittoon”, tapahtuman priimusmoottori Henna Kukkonen Lapin ammattikorkeakoululta ynnäsi tuomariston perusteluja.
Artesaaniruoan SM-kilpailut
Artesaaniruoalla tarkoitetaan ammattitaidolla ja käsityömäisin menetelmin jalostettuja elintarvikkeita, jotka eivät sisällä turhia lisäaineita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Artesaaniruokatuotteet ovat ainutlaatuisia, laadukkaita ja täynnä makua.
SM-kilpailukonseptista vastaa Suomen Artesaaniruoka Ry, ja tänä vuonna tapahtumajärjestelyjen päävastuu oli Lapin ammattikorkeakoululla. Kilpailun yhtenä tavoitteena on auttaa ja kannustaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja liiketoimintaansa.
Muiden kilpailukategorioiden Suomen mestaruudet jaettiin seuraaville tuotteille:
Maitotuotteet
- Jukkolan leipäjuusto, Jukkola Food Oy – Lohtaja, Keski-Pohjanmaa
Lihatuotteet
- Poronliha-kasvispata, Lapin Gourmetkokit – Sattanen, Lappi
Kalatuotteet
- Kalamiehen herkku, Ranuan kalajaloste – Ranua, Lappi
Leipomotuotteet
- JuustoPops, Nam’s Bakery Oy, Kauhajoki – Etelä-Pohjanmaa (Suolaiset piirakat)
- Penttilän tilan mini porkkanarieska, Heikki Penttilä / Penttilän tila (Rieskat)
- Kaurainen leipä, Toinen Leipä Leipomo Oy – Hamina, Kymeenlaakso (Muut juurileivät)
- Speltgrötbröd med havtorn, Mjöli Bakery – Vaasa, Pohjanmaa (Ruishapanleivät)
- Purmolimpa, Mjöli Bakery – Vaasa, Pohjanmaa (Hiivalla kohotetut leivät)
- Höstros-Åppelpaj, CarGott kb – Nauvo, Varsinais-Suomi (Makeat piirakat ja leivonnaiset)
Marja- ja hedelmätuotteet
- Sariola äppelmos, Vikbo torp – Parainen, Varsinais-Suomi (Hillot)
- Hillamarmeladi- makeinen, Korpihilla ky – Posio, Lappi (Marja- tai hedelmämakeiset)
Kasvis- ja sienituotteet
- Kujalan tilan lempeä valkolöökikastike, Kujalan Herkku Oy – Hailuoto, Pohjois-Pohjanmaa
Välipalat ja ruokamatkamuistot
- Porosipsi, Sallan villiporo – Salla, Lappi
Juomat
- Julyred äppelmust, Öfvergårds i Tjudö, Tjudö – Ahvenanmaa (Marja- ja hedelmämehut)
- Talvinen raparperiglögi, Päivi -Angervo – Imatra, Etelä-Karjala (Glögit)
- Yötön horsmankukka-mahlakuohu ALC 0.0, Lapin Maria Oy – Kaarina, Varsinais-Suomi (Hiilihapotetut alkoholittomat juomat)
Innovatiivinen artesaaniruoka
- Kallrökt honung, Marit Wiklöv Friskvård Ab – Hammarland, Ahvenanmaa
Vuoden artesaaniruokapakkaus
- Metsämysli, Koskijärven Villitila – Heinävesi, Pohjois-Karjala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







