Ravintola-ala valmis kertomaan ruuan alkuperän – "kuuluu selvästi nykyaikaan"
Pienissä ravintoloissa raaka-aineiden alkuperä selvitetään pakkauksista. Ravintoloilla ei ole järjestelmää, josta alkuperän voisi tarkistaa.
Ruuan laatu on ravintolan valintaperuste yli puolelle MaRan tutkimukseen vastanneista. Kuva: Eija MansikkamäkiMatkailuyrityksiä ja ravintoloita edustavalla MaRa ry:llä ei ole mitään sitä vastaan, että ravintolaruuan raaka-aineiden alkuperä ilmoitettaisiin.
”Nykyisin on arkipäivää, että alkuperää kysytään. Se on yksi valintaperuste”, sanoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.
"Alkuperän kysyminen kuuluu selvästi nykyaikaan. Nykyään ravintolat kertovat, mitä osaavat."
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi huomauttaa, ettei ravintoloita varten ole olemassa järjestelmää, josta raaka-aineiden alkuperä selviäisi.
”Moni katsoo pakkauksesta pienissä ravintoloissa. Olemme kovasti jäljessä siitä, mihin kauppa pystyy. Se johtuu pitkälti siitä, että olemme pienyritysvaltainen toimiala”, sanoo Aittoniemi.
EU:n määrittelemät allergiaa aiheuttavat ainesosat pitää nykyään ilmoittaa joko ruokalistassa tai ravintolassa pitää olla maininta, että ne kerrotaan kysyttäessä.
MaRa toivoo alkuperän ilmoittamiseen samanlaista valinnanmahdollisuutta.
Ravintolaruuan raaka-aineiden kotimaisuuden arvostus polkee paikallaan, kertoo MaRan torstaina esittelemä ravintolaruokailun trenditutkimus.
Kotimaisuuden arvostus on samalla tasolla kuin 2014 tutkimuksessa, samoin kuin lähiruuan ja luomuvaihtoehdon arvostus.
Tutkimukseen vastasi reilut 1 500 viimeisen kahden viikon aikana ulkona syönyttä.
Heistä 51 prosenttia nosti ruuan laadun ravintolan valintaperusteeksi. Laadun merkitys on kasvanut, ravintolan sijainnin merkitys laskenut vuoden 2014 tutkimuksesta.
Elintarviketeollisuusliitto julkisti myös tutkimuksen, jonka mukaan kotimaisuuden arvostus ruokavalinnoissa on lisääntynyt kahden vuoden aikana.
Lue lisää:
Michelin-ravintola Olo yltää yli 90-prosenttiseen kotimaisuuteen
Tamperelainen Ravintola C haluaa tukea paikallisia viljelijöitä
Finnjävel luottaa kotimaisiin klassikoihin mutta keittiössä eivät kelpaa teolliset meijerituotteet
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
