Hyvää ruisleipäpäivää! Suomalaisille ruis on yhä suosituin leipävilja ja tärkeä kuidun lähde
Ruisleipä maistuu suomalaisille. Suomalaiset syövätkin ruista eniten maailmassa, vuosittain yli 15 kiloa per henkilö.Kalevalan päivänä 28.2. vietetään myös Ruisleipäpäivää. Ruisleipää onkin syytä juhlia, sillä se on Leipätiedotuksen tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan suosituin leipäviljamme. 58 prosenttia vastaajista piti ruisleipää mieluisimpana leipävaihtoehtona.
”Vaikka kaura on vuosien saatossa nostanut suosiotaan, on ilahduttava huomata, että perinteistä ruisleipää arvostetaan yhä”, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen sanoo tiedotteessa.
Ruisleipää suosivat etenkin miehet, joista 64 prosenttia valitsee mieluiten leiväkseen rukiisen vaihtoehdon. Naisista ruisleivän syö mieluiten 52 prosenttia.
Suomalaisista 98 prosenttia syö ruisleipää vähintään kerran viikossa. Kaikissa käyttäjäryhmissä ruis on leipäviljoista mieluisin valinta.
Ruis on perinteinen suomalainen leipävilja, mikä näkyy leipätiedotuksen mukaan siinä, että etenkin yli 45-vuotiailla ikäryhmillä ruis on suosituin leipävilja. Nuorimmassa ikäryhmässä (18–24 vuotta) valitaan lähes yhtä usein niin ruis- kuin kauraleipää.
”Ruisleipä on suomalaisten ruokavaliossa paras täysjyvän lähde. Tästä syystä rukiin kulutuksen lisääminen myös nuorimmissa ikäryhmissä parantaisi täysjyvän saantia, jossa emme yllä suositellulle tasolle”, Mensonen pohtii.
Ruis onkin tärkein täysjyvän lähde Suomessa, ja yksittäisistä täysjyvän lähteistä ruisleipä on merkittävin. Rukiista suomalaiset saavat noin neljänneksen päivän kuitumäärästä.
Myös Fazer on selvittänyt, miten ruisleipä maistuu nykyään suomalaisille. Fazerin kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta syö ruisleipää vähintään viikoittain. Kolmanneksella ruisleipä kuuluu päivittäiseen ruokavalioon.
Tärkeimmäksi kriteeriksi ruisleivän valinnassa suomalaiset kertovat hyvän maun (80 %), mutta myös terveellisyyden (69 %) sekä sen, että ruisleipä on hyvä kuidun lähde (63 %).
Ruisleivän suosio ei osoita laantumisen merkkejä, vaan päinvastoin. Joka neljäs kyselyyn vastanneista arvioi syövänsä ruisleipää enemmän kuin vuosi sitten.
”Hienoa, että ruisleipä on edelleen suomalaisten suosikki. Ruisleipä on merkittävin yksittäinen täysjyvän lähde ruokavaliossamme, ja helppo tapa täyttää Pohjoismaisten ravitsemussuositusten 90 gramman täysjyväsuositus”, Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Marko Bergholm kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






