MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Ruoka

Suomalaislapset eivät saa ruuasta liikaa syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä, mutta riskinarvioinnissa paljastui yllättävä lähde

Ruokaviraston tutkimuksessa PAH-yhdisteiden suurimmaksi lähteeksi osoittautui leipä.
Kuvat: Jaana Kankaanpää, Kari Salonen, Sanne Katainen / Kuvitus: Juho Leskinen
Elintarvikkeissa suurimpia PAH-pitoisuuksia on savustetuissa ja grillatuissa liha- ja kalatuotteissa.

PAH-yhdisteet ovat palamisessa syntyviä syöpävaarallisia yhdisteitä. Ruokavirasto tutki, saavatko suomalaislapset niitä liikaa. Tutkimuksessa olivat mukana leivät, murot ja myslit, rasvat ja öljyt sekä savustetut liha- ja kalatuotteet. Ennestään tiedetään, että suurimmat PAH-pitoisuudet ovat juuri grillatussa lihassa, savukinkussa ja lämminsavukalassa.

”Suurin PAH-yhdisteiden lähde oli kuitenkin yllättäen leipä, sillä lapset syövät leipää huomattavasti enemmän kuin savustettuja ja grillattuja elintarvikkeita. Muita merkittäviä lähteitä olivat savukinkku, makkara sekä rasvat ja öljyt”, sanoo Ruokaviraston erikoistutkija Tero Hirvonen.

Altistus kaikista lähteistä yhteensä oli kuitenkin pientä, joten PAH-yhdisteet eivät Ruokaviraston mukaan aiheuta terveysriskiä suomalaisille 3–6-vuotiaille lapsille.

Riskinarvioinnin ruuankäyttöaineisto saatiin Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin DAGIS-projektista, johon osallistui 3–6-vuotiaita lapsia vanhempineen eteläisestä Suomesta ja Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

”Elintarvikkeiden pitoisuustiedot tulivat Ruokaviraston omista analyyseistä sekä tieteellisestä kirjallisuudesta. Altistuksen mallinnuksessa käytettiin Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikössä kehitettyä BIKE-mallinnusohjelmistoa”, kertoo Hirvonen.

PAH-yhdisteitä eli polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä muodostuu elintarvikkeisiin esimerkiksi savustamisessa ja grillaamisessa. Niitä päätyy elintarvikkeisiin myös ympäristön kautta.

PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää koe-eläimissä. Useille elintarvikkeille, muun muassa savustetuille liha- ja kalatuotteille, on asetettu EU-lainsäädännössä enimmäispitoisuuksia.

Lue myös:

EU-komissio hyväksyi poikkeuksen raja-arvoihin: Saunapalvin valmistus saa jatkua

Palvikinkun pelastus? Huhtahyvät investoi höyrysavustukseen

Suomalaislapset eivät juuri altistu dioksiineille ja PCB-yhdisteille – Itämeren kalan syöntiä ei ole tarvetta vähentää

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina – eniten oireita aiheuttavat maito, kananmuna ja viljat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oletko maistanut hanhea? Se on Martinpäivän klassikko, josta syntyy juhla-ateria

Taas uusi listerialöydös vuohenjuustoon liittyen – nyt listeriaa löytyi juuston tuotantolaitteistosta

Kaupallisesti arvokkaimpien kalalajien kärkikaksikko tasainen – uusi laji kiilasi kärkeen hiuksenhienolla erolla

Lidlin myymästä vuohenjuustosta löytyi listeriaa – kauppaketju vetää tuotteen pois myynnistä