Ruoka

Lievitystä Lapin-kuumeeseen: tee oikeaoppinen poronkäristys

Käristyksen raaka-aineet ovat yksinkertaiset: vain poronlihaa, rasvaa, vettä ja suolaa.
Jaana Kankaanpää
Poronkäristys tarjotaan perinteisesti puolukkasurvoksen ja pottuvoin kanssa.

Useimmat ostavat käristyslihat kaupan pakastealtaasta. Tällöin kannattaa tarkistaa, onko kyseessä paisti- vai lapakäristys. Paistikäristys kypsyy pannulla vartissa, mutta lapaa pitää hauduttaa pari, kolmekin tuntia ennen kuin liha on mureaa.

Kotimainen poronliha on pääosin vapaana luonnossa laiduntanutta vasaa. Liha on itsessään aromikasta, joten sen makua ei kannata peittää voimakkailla mausteilla – suola ja pippuri riittävät.

Pororeseptit.fi -sivuilta löytyy reseptien lisäksi kotimaisia poronlihan tuottajia ja jatkojalostajia. Monilta voi tilata kylmäkuljetuksella kotiin toimitettuna valmiiksi paloitellun poron, kokonaisena, puolikkaana tai neljänneksenä.

Poronkäristys

(30 min–3 h)

1 kg käristyslihaa

3 rkl rasvaa

2 dl vettä

1 1/2 tl suolaa

Sulata padassa rasva. Voimakkain maku käristykseen saadaan käyttämällä poron kuuta. Lisää jäinen käristysliha pienissä erissä ja ruskista.

Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10–30 minuuttia tai jopa kolme tuntia. Ohuille paistilastuille riittää lyhempi aika kuin poronlavasta tehdyille lastuille. Voit hauduttaa käristystä myös 125 asteessa uunissa.

Tarjoa käristys pottuvoin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Pottuvoi

Laita perunat kiehumaan. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta se. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito. Mausta suolalla. Annostele pottuvoi lämmitetyille lautasille, muotoile sopiva kolo keskelle ja lisää käristys siihen. Pakkasen purema puolukkasurvos ja maustekurkut täydentävät herkun.

Lue myös:

Söin täällä: Ruka Pizzan lakkahillo, poro ja leipäjuusto pitsan päällä – kuulostaa oudolta mutta toimii

"Poro ei ole laitumella yksin – tarvitaan yhteispeliä"

Poroilla on liian vähän syötävää talvilaitumilla – Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: "Ilman lisäravintoa poronlihaa ei olisi seuraavana syksynä markkinoilla"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korona jumittaa joulukaalikauppaa Ruotsissa – osa lehtikaalisadosta joudutaan kyntämään peltoon

”Mitä jos järjestettäisiin Amazon-vientirengas?" – verkkokaupan jättimäinen virtuaalitori kiinnostaa jo perhekoon ruokaviejiä

Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon