Ruoka

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Street Food Japan on keittokirjan, tietokirjan ja matkakirjan kiinnostava fuusio, toimittajat kiittävät.
Ruokakuva: Satu Lehtonen
Street Food Japan -kirja on syntynyt Japaniin viidentoista vuoden ajan tehtyjen reissujen perusteella.

Ruokatoimittajat ry. pitää Street Food Japan -kirjaa (Readme.fi) vuoden katu-uskottavimpana keittokirjana, joka tekee vaikutuksen myös katutyyliä peilaavalla ulkoasullaan.

Ruokatoimittajat ry perustelee valintaa lisäksi näin:

Mikko Takala on taitava kirjoittaja ja iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi. Kirja on jaoteltu merkittävien japanilaisten ruokakaupunkien mukaan, ja jokaisessa kaupungissa otetaan muutama raaka-aine tai ruokalaji lähempään tarkasteluun. Kirja lupaa, että matkojen perusteella syntyneet reseptit onnistuvat jokaiselta kotikokilta."

Takalan mukaan japanilainen pubi- tai kotiruoka ei poikkea kovinkaan paljon siitä, mitä Suomessa syödään. Se on paljon muutakin kuin sushia ja ramenia tai raakaa kalaa.

"Ruuanlaittotekniikat ja perusraaka-aineet voivat olla hyvinkin samanlaisia kuin meillä, mutta ero näkyy esimerkiksi mausteiden käytössä", Takala sanoo tiedotteessa.

Takala on jaotellut kirjan japanilaisten ruokakaupunkien mukaan, ja jokaisesta kaupungista hän ottaa muutaman raaka-aineen tai ruokalajin lähempään tarkasteluun.

Ruokatoimittajat kiittävät myös Tommi Anttosen tyylikkäitä ruokakuvia. "Kuvamateriaalin ansiosta kirja on aidosti värikkään visuaalinen makumatka Japaniin, ja sellaista me kaipaamme juuri nyt."

Kiitosta saavat myös Sami Rekolan selkeät reseptit.

Kaksi kirjaa sai ruokatoimittajilta kunniamaininnan.

Milla von Konow’n ja Sari Selkälän keittokirjassa Voikukka! – Pientareelta pataan (Teos) on selkeä idea, joka kantaa alusta loppuun saakka. Kirja nostaa rikkakasvina pidetyn voikukan monipuoliseksi keittiön raaka-aineeksi ja innostaa kokeilemaan voikukkaa kotikeittiössä.

Lasse Lehtisen Salakapakoita ja tappaiskeittoa (Otava) -teos on raadin mukaan kunnianosoitus kaikille keittiöiden ja ravintoloiden ammattilaisille ja ruokaa rakkaudella tekeville.

Ruokatoimittajien seitsemänjäseninen raati arvioi yhteensä kaksikymmentä vuoden aikana ilmestynyttä suomalaista keittokirjaa. Kriteereinä pidettiin hyvää tekstiä, laadukasta reseptiikkaa, mielenkiintoista ja taidokasta kuvamateriaalia sekä ideaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joka neljäs talous ei osta joulukinkkua lainkaan – valtaosa kinkun hankkivista haluaa kotimaisen

Fazerin kauraa hyödyntävä ksylitolitehdas on vuoden 2020 Tähtiteko

Selvitys koulujen korona-ajasta: Kouluruokailuja järjestetty laittomasti jakamalla ruokarahaa ja maskit valtaosalla hankkimatta

Löytyvätkö nämä tuotteet ostoskoristasi? K-ryhmä listasi ensi vuoden 15 nousijaa