Ruoka

Piparileivontakisan voittaja teki vaativan tuulimyllytyönsä kahdessa tunnissa – korona-ajan kisa vaati erikoisjärjestelyt

Kisan finalistit leipoivat kotikeittiöissään ja tuomaristo seurasi työskentelyä videopuheluiden välityksellä.
Maija Vuonokari
Rovaniemeläinen Maija Vuonokari voitti nuorten sarjan työllään Myllynhoitaja joululomalla.

Kymmenennet Piparinleivonnan SM-kilpailut järjestettiin viime lauantaina perinteistä poiketen virtuaalisena koronapandemian rajoitusten takia.

Alle 20-vuotiaiden sarjan voitti rovaniemeläinen kondiittoriopiskelija Maija Vuonokari teoksellaan Myllynhoitaja joululomalla.

”Halusin tehdä moniulotteisen rakennelman, joka ei ole ihan perinteisin piparityö. Onnistuin mielestäni hyvin, vaikka hollantilaisen tuulimyllyn siivet olivatkin odotettua vaikeammat saada pysymään kasassa”, Vuonokari toteaa tiedotteessa.

Tuomaristo ihasteli erityisesti Maijan työn moniulotteisuutta, koristeellisuutta ja upeita yksityiskohtia. Raatiin kuuluivat Myllyn Parhaan leipurimestari Iiro Heinonen, vuoden 2019 Piparinleivonnan SM-kisojen aikuisten sarjan voittaja Sanna Kalasniemi ja Suomen Junior MasterChef 2017 -kilpailun voittaja Otto Leskinen.

”Maijan teos oli paitsi visuaalisesti, myös teknisesti vaikuttava. Hän onnistui tekemään hyvin haastavan työn vain kahdessa tunnissa ja esimerkiksi teoksen liimaukset onnistuivat erinomaisesti”, Heinonen kiittää.

Toisen sijan nuorten sarjassa nappasi helsinkiläinen Erika Koskela teoksellaan Joulutähti.

Aikuisten sarjan voittajaksi valittiin tamperelaisen Leena Taivalsaaren teos Jouluillallinen ja toiseksi aikuisten sarjassa sijoittui Kangasalalta kotoisin oleva Kati Lehto työllään Joulusauna.

”Minulle on ollut aina tärkeintä joulussa se, että koko perhe on koolla. Tänä vuonna se ei koronan takia onnistu, niin halusin koota työhöni kaikki tärkeimmät asiat: täydet ruokalautaset, joulukuusen, kynttilät ja joululahjat. Vain läheisimmät ihmiset puuttuvat”, Taivalsaari kertoo tiedotteessa.

Taivalsaari on piparinleivonnassa tuplamestari, sillä hän on voittanut Piparinleivonnan Suomen mestaruuden myös vuonna 2017.

Finaalissa kilpailijat toteuttivat 120 minuutissa vapaamuotoisen työn: piirsivät kaavat, leipoivat pipariosat, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa. Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelutarpeita sai käyttää kilpailussa rajoitetusti.

Taikinaa ei tarvinnut tehdä itse, vaan piparit valmistettiin laktoosittomasta valmistaikinasta.

Lue myös:

Piparimestaruus puumajan leipojalle

Joulupukki sai piparisen moottoripyörän

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee rantautui Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla – nykyään tee on Suomen neljänneksi suosituin juoma

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"