Ruoka

Mietitkö joulukinkun hankkimista? Liikkeelle kannattaa lähteä pikapuoliin

Pakastekinkun voi ostaa jo nyt jääkaappiin sulamaan.
Jaana Kankaanpää
Pakastettu kinkku sulaa jääkaapissa noin viikon.

Kun jouluaattoon on reilu viikko aikaa, moni miettii, voisiko kinkun ostaa jo nyt, ettei tarvitse mennä jouluruuhkassa kauppaan.

Kyllä voi, vakuuttaa HKScanin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen tiedotteessa. "Pakastekinkun voi hyvin ostaa ajoissa joko omaan pakastimeen tai jääkaappiin noin viikko ennen sen paistamista ja antaa kinkun sulaa hitaasti jääkaapissa", Järvinen ohjeistaa.

Tuoresuolattu kinkku säilyy jääkaapissa pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti.

Järvinen kehottaa lähtemään kinkkuostoksille ajoissa ruuhkien välttämiseksi. Toisaalta pulaan ei joudu silloinkaan, jos kinkun osto jää viime tippaan ja tarjolla on enää pakastekinkkuja.

"Kinkun voi laittaa uuniin paistumaan jäisenäkin, kunhan paistaa miedossa 90–100 asteen lämmössä ja tuplaa paistoajan", Järvinen neuvoo.

Reilu puolet joulukinkuista ostetaan pakastettuina ja noin joka kolmas tuoresuolattuna. Kymmenen prosenttia ostetaan valmiiksi kypsänä.

Kinkkujen kokonaismyynti on pysynyt jo vuosia noin seitsemässä miljoonassa kilossa, mutta valikoima on kasvanut. Isoja potkallisia, 6–8 kilon kinkkuja myydään enää vain noin kolmannes ja suosiota ovat kasvattaneet luuttomat 2–5-kiloiset kinkut.

Lue myös:

Oletko kokeillut kinkun paistamista ruiskuoressa? Näin se syntyy helposti

Näillä vinkeillä nautit joulukinkkua hyvällä omallatunnolla

Katso tästä parhaat ohjeet kinkun paistoon

Joulun pikkukinkku

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Omenamehun tekoon löytyi näppärä apu, kun yli 80-vuotiaan käsivoimat loppuivat – näin toimii hydraulinen prässi mehun puristuksessa

Söin täällä: Hangossa on turvasatama, jonka kala kohottaa mieltä

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato