Ruoka

Tiesitkö, että pestoa voi tehdä lipstikastakin – Tummanvihreä tahna kuorruttaa kauniisti vaalean kalafileen

Piia Helenius kokkaa mieluiten niistä antimista, mitä puutarhasta ja merestä ja metsästä saa.
Carolina Husu
Lipstikasta tulee jugendinvihreä pesto kuhalle. "Se on lempivärini", Piia Helenius hymyilee.

Villa Apollon keittiömestari Piia Helenius kerää Paraisilla puutarhastaan lipstikan toista satoa. Hänestä lipstikka on ihana yrtti, joka sopii niin keittoon kuin salaatteihinkin.

Piia tekee lipstikasta myös maukasta pestoa. Pinjansiementen sijaan Piian pestoon tulee paahdettuja auringonkukansiemeniä, joita voi saada kotimaisinakin ja jotka eivät ole allergisoivia niin kuin pinjansiemenet joillekin ovat. Siemenet hän on paahtanut kuivalla valurautapannulla.

Peston Piia levittää kuhafileen päälle ja kypsentää kalan uunissa.

Kuhan ruodoista Piia on keittänyt liemen, josta pienellä kerman lisäyksellä ja maustamisella tulee oiva kastike.

Elokuussa moni tuskailee kesäkurpitsasadon kanssa, että mitä ihmettä näistä keksisi. Piia ehdottaa raikasta kesäkurpitsasalaattia, johon ohueksi siivutetut kesäkurpitsaviipaleet marinoidaan pohjaksi.

Salaatin kanssa Piia tarjoaa saaristolaisleipää, joka on muodoltaan pieni ja pyöreä. Hän leipoo leivät runebergintorttumuotteihin.

Saariston oma marja tyrni maistuu jälkiruuassa, tyrnijäädykkeessä. Tyrniä Piia kerää äitinsä puutarhasta ja omaltakin pihalta, eikä se ole lainkaan niin hankala kerättävä kuin yleisesti luullaan, Piia vakuuttaa. "Karhunvatukka on paljon pahempi!"

Tyrnin kastikkeena maistuu kuusenkerkkäsiirappi, jota Piia keittää aina alkukesästä. Jos sellaista ei ole, niin esimerkiksi kinuskikastike taittaa mukavasti tyrnin hapokkuutta.

Lipstikkapestolla kuorrutetut kuhafileet

4 hengelle

1 kuha

Pesto

2,5 dl lipstikanlehtiä

2,5 dl vihreää sipulinvartta

2 valkosipulinkynttä

1/2 tl suolaa

2 dl hienoksi raastettua parmesaania

1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä

1/2 dl neitsytoliiviöljyä

Kastike

kuhan ruodot

vettä

2 dl kermaa

suolaa, pippuria

Tee ensin pesto. Jauha kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi.

Fileoi kuhafileet. Ota perkeet talteen.

Aseta kalafileet uunivuokaan, suolaa ja pippuroi kevyesti. Lisää päälle lipstikkapesto ohuena mattona.

Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kalafileet ovat vaaleita.

Lue lisää:

Villa Apollon kesäinen kesäkurpitsasalaatti

Piian tyrnijäädyke

Kaikki on kaupan – paitsi emäntä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ekologinen vaihtoehto kelmulle ja foliolle — 50-luvulta tuttu vahapaperi sopii esimerkiksi juuston säilytykseen

Lääkärin palsta: Marjat alentavat verenpainetta suolen bakteerien välityksellä

Ahdistaako hukkaan menevä omenasato? Tässä vinkit pudokkaiden ja kolhiintuneiden omppujen käyttöön

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita