Pikaruokaravintoloiden puhtautta selvitettiin Suomessa – yleiskuva hyvä, mutta joukossa myös hälyttäviä löytöjä
Hampurilaisten ja patonkien täytteiden mikrobiologista laatua ja ravintoloiden pintojen puhtautta seurattiin tarkkaan.Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvitti yhteistyössä Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuollon, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Vantaan kaupungin ympäristöterveydenhuollon kanssa pikaruokaravintoloiden hampurilaisten tai patonkien täytteiden mikrobiologista laatua ja ravintoloiden pintojen puhtautta.
Viime vuonna ja tänä vuonna näytteeksi otettiin 42 raakaa jauhelihapihviä sekä 143 näytettä pilkotuista kasviksista. Näytteistä tutkittiin pilaajabakteereita sekä tautia-aiheuttavia bakteereita.
Lisäksi ravintoloiden keittiöiden pöydiltä otettiin 282 näytettä mikrobiologisiin tutkimuksiin, joilla selvitettiin keittiön välineiden ja kalusteiden puhtaustasoa.
Suurin osa kasviksista tulee ravintoloihin valmiiksi pilkottuina, jolloin niiden laatuun vaikuttaa erityisesti säilytyslämpötila ja käyttöikä. Tulosten perusteella säilytyslämpötilat olivat kunnossa ja kasvikset käytetään pian pakkauksen avaamisen jälkeen.
Kasvisten osalta näytteistä 67 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 29 prosenttia välttäviä ja neljä prosenttia huonoja. Kasviksissa ei todettu tautia-aiheuttavia bakteereita.
Jauhelihapihveistä 69 prosenttia todettiin laadultaan hyväksi, 24 prosenttia välttäväksi ja seitsemän prosenttia huonoksi. Tautia-aiheuttavia salmonellabakteereita todettiin kahdessa näytteessä ja STEC-kolibakteereita 11 näytteessä. Kaikki bakteerilöydökset todettiin ulkomaista alkuperää olevista pihveistä.
Salmonella ja STEC-bakteerit voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Ne ovat peräisin eläinten suolistosta ja päätyvät lihaan yleensä teurastuksen yhteydessä. Bakteerit tuhoutuvat, kun pihvit kuumennetaan.
Selvityksen perusteella pikaruokaravintoloiden välineiden ja kalusteiden puhtaustaso oli hyvällä tasolla. Neljässä prosentissa näytteistä pinnan puhtaus arvioitiin huonoksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







