Peruna-villiyrttimunakas saa makua vuohenputkesta ja litulaukasta
Valmista perunamunakas keväisistä villiyrteistä. Litulaukka tuo munakkaaseen valkosipulimaisen maun ja tuoksun.
Perunamunakas on helppo ja nopea arkiruoka, joka saa myös lisää ravintoarvoja villivihanneksista. Kuva: Vesa-Matti VääräPeruna-villiyrttimunakas
(4 pikkuannosta tai 2 pääruoka-annosta)
Ainekset
- noin puoli litraa litulaukan ja vuohenputken nuoria lehtiä
- 3 suurehkoa keitettyä perunaa
- 4 kananmunaa
- maun mukaan suolaa, mustapippuria ja chili- tai paprikajauhetta
Paistamiseen
- oliiviöljyä
Valmistusohje
Huuhtele villivihannekset.
Kuori ja paloittele perunat. Riko munat kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Lisää massaan haluamasi mausteet.
Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Lisää pannulle ensin perunanpalat ja paista, kunnes palat ovat saaneet hieman ruskehtavaa pintaa. Lisää villivihannekset ja paista vielä pari minuuttia seosta käännellen. Kaada kananmunaseos tasaisesti paistoksen päälle.
Anna munakkaan hautua miedolla lämmöllä mieluiten kannen alla, kunnes se on täysin hyytynyt. Tarjoa munakas lämpimänä.
Vinkki! Eväsrasiaan pakattu jäähtynyt munakas sopii retkiruuaksi.
Luonnon valkosipulia
1. Litulaukka on ristikukkainen, kaksivuotinen ruohokasvi. Se on saanut nimensä hedelmästään, joka on pitkä, ohut litu. Laukka-nimitys viittaa sipuleihin, ja kasvissa onkin selvä valkosipulimainen maku ja tuoksu.
2. Litulaukasta hyödynnetään ruuaksi lehdet, jotka kuihtuvat pois pian kasvin kukittua. Litulaukkaa on aikoinaan kerätty myös lääkekasviksi.
3. Litulaukka on kulttuurikasvi, joka viihtyy lehdoissa ja tammimetsissä ja joka on ihmisen mukana levinnyt lounaisrannikolta muihinkin vanhoihin asutuskeskuksiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

