Luomun käyttö kasvanut julkisissa ruokapalveluissa − kasvua varsinkin päiväkodeissa ja kouluissa
Suosituimmat luomutuotteet ruokapalveluissa ovat hiutaleet ja suurimot sekä maito.
Luomuhiutaleita, -suurimoita ja -maitoa käyttää moni suurkeittiö. Luomuvihanneksia haluttaisiin lisää. Kuva: Jaana KankaanpääJulkisista ruokapalveluista 63 prosenttia kertoo käyttävänsä päivittäin ainakin jotakin luomutuotetta. Määrä on kasvanut kahdessa vuodessa selvästi. Edellisessä kyselyssä näin vastasi hieman yli puolet ruokapalveluista.
Kyselyn teki Luomutetaan ruokapalvelut -hanke tammi-helmikuussa. Siihen vastasi 99 julkisia palveluita tuottavaa ruokapalvelua. Tulokset julkistettiin keskiviikkona Gastro Helsinki -tapahtumassa.
Vastaava kysely toteutettiin edellisen kerran alkuvuodesta 2022.
”Vaikka kentältä on kuulunut viime vuosina viestiä, että luomun käyttö julkisissa keittiöissä kasvaa, tuli kyselyn näin positiivinen tulos jopa yllätyksenä”, Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras toteaa.
Suomen valtio on asettanut tavoitteeksi, että julkisten keittiöiden raaka-aineista 25 prosenttia olisi luomua vuoteen 2030 mennessä.
Lähes 30 prosenttia julkisista keittiöistä on asettanut selkeän tavoitteen luomun käytön lisäämiseksi. Tavoitteet vaihtelevat välillä 2–85 prosenttia. Lähes puolet, 46 prosenttia, on päätynyt valtion kanssa samaan tavoitteeseen eli neljännekseen.
Tämänhetkinen luomun osuus raaka-aineista vaihtelee ruokapalveluissa välillä 0–25 prosenttia. 6 prosenttia vastaajista kertoo jo saavuttaneensa valtion tavoitteen.
”Kun tutkii tarkemmin ruokapalveluiden ilmoittamia luomun käyttömääriä, havaitaan, että lapsiin liittyvissä palveluissa luomuraaka-aineita käytetään enemmän”, Lamminparras toteaa.
”Luomun käyttöprosentit ovat suurimmat päiväkodeissa, ja sen jälkeen tulevat koulut. Hoivapalveluissa luomun käyttö on selkeästi pienempää.”
Ruokapalveluiden selvästi suosituin luomutuote ovat hiutaleet ja suurimot. Jopa kaksi kolmesta kertoo käyttävänsä niitä luomuna säännöllisesti eli vähintään viikoittain.
Toiseksi suosituin luomutuote, maito, on säännöllisesti käytössä 40 prosentissa ruokapalveluista.
Muita suosittuja luomutuotteita ovat maitojalosteet, kahvi, tee, jauhot ja öljyt.
Ruokapalveluista 30 prosenttia kertoo haluavansa lisätä luomun käyttöä ainakin jossakin tuoteryhmässä. Luomuna haluttaisiin lisää erityisesti kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Lisäksi maito, viljatuotteet ja kananmunat kuuluvat monien ruokapalveluiden luomutoiveisiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





