
Neljä kekseliästä tapaa nauttia salaatti pääruokana – nämä ovat kesän suosikit
Kesän kynnyksellä lämpimän aterian vaihtaa mieluusti ruokaisaan salaattiin. Makuyhdistelmiä riittää loputtomiin ja samalla täyttyy päivän kasviskiintiö. Kokeile vaihteeksi tuorepaprikakastiketta tai ruokakauraa salaatin perustana.Jo pelkästään salaattivalikoiman runsaus tarjoaa joukoittain vaihtoehtoja salaattipohjaksi. Maukkaimman pedin saat yhdistelemällä keskenään eri lajikkeita.
Revi rapean jäävuorisalaatin, cosmopolitanin tai pikkusalaatin joukkoon pehmytlehtistä vuonankaalia ja kauniin punertavaa lollo rossoa tai tammenlehtisalaattia. Makua tuovat myös kirpakka rucola, salaattisikuri ja punamangoldin lehdet. Kun silppuat mukaan tuoreyrttejä, kuten basilikaa tai timjamia, nousee salaattipohjan makumaailma uudelle tasolle.
Kruunaa salaatti ripotteilla
Rapeilla ripotteilla annat salaateille loppusilauksen. Maun lisäksi ne tuovat annokseen näyttävyyttä. Niillä voit halutessasi tehostaa ravitsemuksellisia asioita ja lisätä vaikkapa kuidun, proteiinin tai hyvien rasvojen määrää. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin nämä:
Hieman nuukahtaneet salaatit saat elvytettyä jäävesikylvyllä. Täytä allas tai iso kulho mahdollisimman kylmällä vedellä, lisää joukkoon jäitä tai pari kylmävaraajaa pakastimesta ja upota salaatinlehdet veteen. Jo kymmenen minuuttia virkistää salaatit terhakoiksi. Kuivatus onnistuu taputtelemalla puhtaalla keittiöpyyhkeellä, mutta isoja määriä käsiteltäessä salaattilinko on lyömätön apulainen.
Kun salaatti syödään pääruokana, sitä kannattaa rikastaa eläin- tai kasviproteiinilla sekä pastalla, nuudeleilla, perunalla tai paahdetuilla juureksilla. Kokeile riisin sijaan spelttiä tai ruokakauraa ja tarjoa salaatin lisänä hyvää leipää ja levitettä.
Maustajaksi voit sekoittaa peruskastikkeen öljystä, etikasta, sokerista ja mausteista. Eri tavoin höystetyt kermaviili-, ranskankerma- ja majoneesikastikkeet ovat aina toimivia, samoin kasviksista surautetut versiot.
Marinoi porsaanfilee maukkaaksi kypsinä viipaleina. Kruunaa juhlava salaatti punaisella paprikakastikkeella. Kuva: Sanne KatainenJälkimarinoitu porsaanfileesalaatti
6 annosta
- Ainekset
- 1 (noin 500 g) porsaan sisäfilee
- 2 rkl voita tai rypsiöljyä
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 rkl sinappia
- Marinadi
- 1 pieni punasipuli
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 rkl omenaviinietikkaa
- 1 tl sokeria
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- ½ dl timjamia hienonnettuna
- Paprikakastike
- 1 dl rypsiöljyä
- ½ paprikaa
- ½ sipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 3 rkl hillosipulien lientä
- 1½ rkl sokeria
- 3 rkl tomaattipyreetä
- ¾ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Salaattiin
- 1 ps (300 g) ohuita vihreitä papuja (pakaste)
- 1½ dl hillosipuleita
- 100 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja
- 2 (200 g) rapeaa pikkusalaattia
- ½ dl kapriksia
Valmistusohje
Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Poista fileestä mahdolliset kalvot. Kuumenna rasva pannussa ja ruskista filee kauttaaltaan. Mausta liha suolalla, pippurilla ja sivele sinapilla. Nosta filee suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan, esimerkiksi leipävuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jätä jäähtymään.
Tee marinadi. Kuori ja silppua punasipuli. Yhdistä kaikki marinadin aineet.
Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi, nosta takaisin vuokaan ja kaada marinadi päälle. Anna maustua vähintään tunnin ajan.
Tee kastike. Kuori ja paloittele paprika ja sipulit. Mittaa kaikki aineet korkeaan kapeaan kulhoon ja surauta kastikkeeksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.
Kiehauta pavut suolalla maustetussa vedessä, kumoa siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä.
Paloittele hillosipulit ja aprikoosit. Revi salaatti laakealle vadille. Lisää muut aineet joukkoon. Asettele lihaviipaleet keskelle salaattia ja kaada niiden päälle loppu marinadi. Tarjoa paprikakastikkeen kera.
Lämmin vuohenjuustokiekko paahtoleivällä tekee salaatista ruokaisan. Nektariinit antavat hedelmäistä raikkautta vihersalaattiin. Kuva: Sanne KatainenNektariini-vuohenjuustosalaatti
4 annosta
- Ainekset
- 1 dl pekaanipähkinöitä
- 3–4 nektariinia
- 1¼ l erilaisia salaattilaatuja pestynä ja revittynä
- 4 kiekkoa (à 100 g) vuohenjuustoa
- 4 viipaletta paahtoleipää
- 4 tl juoksevaa hunajaa
- muutama basilikanlehti
- Kastike
- ½ dl tummaa siirappia
- ½ dl balsamietikkaa
- 2 rkl appelsiinitäysmehua
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- ripaus suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
Tee ensin kastike. Sekoita siirappiin etikka ja mehu. Hienonna fenkolinsiemenet morttelissa. Lisää ne suolan ja pippurin kanssa kastikkeeseen. Tarkista maku. Kastike saa olla makean kirpeää.
Paahda pekaanipähkinät kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Kumoa lautaselle.
Pese ja halkaise nektariinit. Poista siemenet. Leikkaa nektariinit lohkoiksi.
Levitä salaattisikermä annoslautasille tai tarjoiluvadille. Lisää päälle nektariinit.
Paista juustokiekot pannulla nopeasti molemmin puolin ja nosta ne paahdetuille leipäviipaleille. Valuta päälle hunajaa.
Viimeistele salaatti paahdetuilla pähkinöillä ja basilikanlehdillä. Pirskottele päälle kastiketta ja tarjoa loppu erikseen.
Ruokakaura-lohisalaatti
4 annosta
- Ainekset
- 2½ dl ruokakauraa
- 5 dl kasvislientä
- Kastike
- ½ dl öljyä
- ½ dl sitruunamehua
- 1 rkl sinappia
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- Lisäksi
- 400 g loimu- tai savulohta
- 1 ps (200 g) herneitä (pakaste)
- 1 vihreä paprika kuutioituna
- 2 kevätsipulia silputtuna
- ½ dl tilliä silputtuna
- 4 kovaksi keitettyä kananmunaa
Valmistusohje
Keitä ruokakaura kypsäksi kasvisliemessä, noin 8 minuuttia. Anna vetäytyä kannen alla muutama minuutti.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kääntele seos vähän jäähtyneen kauran joukkoon.
Paloittele kala nahattomaksi ja ruodottomaksi. Kääntele palat hellästi herneiden, paprikan, kevätsipuli- ja tillisilpun kanssa ruokakauran joukkoon.
Kuori ja lohko munat. Asettele ne salaattivadin reunoille. Somista tillinoksilla.
Ikihyvä perunasalaatti vaihteeksi kirsikkatomaattien ja pekonin kanssa lehtisalaattipedillä. Kuva: Sanne KatainenPekoni-tomaatti-perunasalaatti
4 annosta
- Ainekset
- 750 g varhaisperunoita
- 1 pkt (170 g) pekonia
- 1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
- 1 ps (100 g) jääsalaattia
- Kastike
- 1 prk (2 dl) kermaviiliä
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 2 rkl ketsuppia
- 2 rkl ruohosipulia silputtuna
- ½ rkl punaviinietikkaa
- ½ rkl hunajaa
- noin 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Valmistusohje
Sekoita kastikkeen ainekset salaattikulhossa.
Kuuraa perunat puhtaiksi. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta, paloittele ja kääntele lämpiminä kastikkeen joukkoon. Näin maut imeytyvät parhaiten.
Silppua pekonit ja levitä ne tasaisesti kylmälle paistinpannulle. Paista ruskeiksi ja rapeiksi. Valuta pekonit talouspaperin päällä.
Huuhtele tomaatit ja puolita ne. Kääntele ne pekonimurujen kanssa perunoiden joukkoon.
Revi ja levitä salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille. Kumoa perunasalaatti päälle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







