Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Helppo arkiruoka: raejuusto on paljon muutakin kuin lisuke – näitä reseptejä kannattaa kokeilla

    Raejuusto on lempeän makuista tuorejuustoa, josta lapsetkin tykkäävät. Se sopii niin kevyen ruokavalion kannattajan kuin proteiinia tankkaavan urheilijan lautaselle. Monipuolisuutensa ansiosta raejuustoon on vaikea kyllästyä.
    Raejuusto on oiva välipala ja lisuke aterialle, mutta se sopii myös ruoanlaittoon.
    Raejuusto on oiva välipala ja lisuke aterialle, mutta se sopii myös ruoanlaittoon. Kuva: Sanne Katainen

    Suomalaisten kiinnostus kevyempään ja terveellisempään ruokaan alkoi kasvaa 1970-luvulla. Kun raejuusto tuli markkinoille, sen suosio lähti nousuun saman tien.

    Raejuusto on juustohyllyn luonnollinen kevyttuote. Sen rasvaprosentti vaihtelee lähes nollasta viiteen, mikä tekee siitä suosikkituotteen kevyen ruokavalion noudattajille. Perusraejuusto sisältää vain 2 prosenttia rasvaa ja 100 grammassa on kaloreita vain noin 85, mutta proteiinia peräti 15 prosenttia. Lisäksi raejuustosta saadaan hieman kivennäisaineita, kuten kaliumia ja kalsiumia.

    Nämä ominaisuudet tekevät tästä miedon makuisesta tuorejuustosta sellaisenaan suositun välipalan ja lisukkeen aterialle, mutta myös loistavan kumppanin ruoanlaitossa.

    Näin juustorakeet syntyvät

    Raejuusto valmistetaan pastöroidusta maidosta maitohappokäymisen ja juoksutteen avulla. Ne saostavat maidon ja antavat raejuustolle sille ominaisen maun.

    Juustomassa leikataan pieniksi sentin, parin kokoisiksi paloiksi riippuen siitä, kuinka suuria rakeiden halutaan olevan valmiissa raejuustossa.

    Kevyt kuumennus kiteyttää massan ja irrottaa heraa. Sitten rakeet huuhdotaan, suolataan kevyesti, lisätään joukkoon hieman kermaa sekä säilöntäainetta, ja tuote pakataan.

    Raejuustoa ei kypsytetä, joten se on heti syötävissä. Tuorejuustona sen säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi kuin muiden juustojen.

    Marketin raejuustohyllyltä löydät runsaasti vaihtoehtoja: rasvaprosentiltaan erilaisia, luomua, laktoosittomia sekä esimerkiksi pähkinöillä rikastettuja ja marja- tai hedelmäsoseella maustettuja versioita. Cottage cheese -tyylinen raejuusto taas on koostumukseltaan pehmeää, pienirakeista ja kosteaa.

    Raejuusto raikastaa ja rikastuttaa monenlaiset ruokaisat salaatit. Sitä sopii lusikoida niin sosekeiton päälle kuin kaurapuuroon silmäksi. Piirakoiden päälle sipaistava munavoi kevenee raejuustolisällä, samoin erilaiset tahnat ja höystöt, joita voit käyttää vaikkapa uuniperunoiden, lettujen ja tortillojen täytteenä. Raejuusto mehevöittää sydänystävällisesti myös lasagnen, kasvisraastepihvit ja ruokaisat piirakat.

    Voit lisätä neutraalin makuista raejuustoa myös makeisiin ruokalajeihin, kuten marja- ja hedelmäsalaatteihin, smoothien ja kakkutaikinan joukkoon tai surauttaa siitä kohmeisten marjojen kanssa trendikästä terveysjäätelöä.

    Muokkaa italialaisesta tomaatti-mozzarella-basilikasalaatista suomiversio vaihtamalla mozzarella raejuustoksi.
    Muokkaa italialaisesta tomaatti-mozzarella-basilikasalaatista suomiversio vaihtamalla mozzarella raejuustoksi. Kuva: Sanne Katainen

    Raejuusto-tomaattihöystöleivät

    6 kpl

    • Ainekset
    • 1 prk (200 g) raejuustoa
    • 2–3 tomaattia
    • ½ ruukkua basilikaa
    • 2 rkl öljyä
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria
    • Lisäksi
    • 6 viipaletta hyvää maalaisleipää

    Valmistusohje

    Kumoa raejuusto kulhoon.

    Huuhtele tomaatit, poista kannat ja leikkaa tomaatit kuutioiksi.

    Silppua basilika.

    Kääntele kaikki ainekset raejuuston joukkoon.

    Tarjoa höystöä paahdetulla leipäviipaleella alku- tai välipalana tai sellaisenaan aterian lisukkeena.

    Pizzamauste tekee pannaritaikinasta näppärästi syntyvän pohjan, johon upotat salamipizzan täytteet.
    Pizzamauste tekee pannaritaikinasta näppärästi syntyvän pohjan, johon upotat salamipizzan täytteet. Kuva: Sanne Katainen

    Raejuusto-pizzapannari

    noin 12 palaa

    • Ainekset
    • 6 dl maitoa
    • 3 kananmunaa
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • 1 dl kaurahiutaleita
    • 1 prk (200 g) raejuustoa
    • 1 ½ tl pizzamaustetta
    • 1 tl suolaa
    • Täyte
    • 2 dl salamisuikaleita tai palvikinkkua silputtuna
    • ½ (50 g) makeaa suippopaprikaa viipaloituna
    • ½ punasipulia ohuina renkaina
    • 1 rkl kapriksia
    • noin 2 ½ dl pizzajuustoraastetta

    Valmistusohje

    Mittaa maito kulhoon ja vatkaa joukkoon munat, jauhot ja hiutaleet. Sekoita joukkoon raejuusto ja mausteet. Anna taikinan seistä mielellään puoli tuntia.

    Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 30 x 40 cm).

    Ripottele päälle täyteaineet.

    Paista pizzapannaria 225 asteessa 25–30 minuuttia.

    Tarjoa sellaisenaan tai salaatin kanssa.

    Raikas raastesalaatti rikastuu proteiinipitoisella raejuustolla arkiaterian maukkaaksi lisukkeeksi.
    Raikas raastesalaatti rikastuu proteiinipitoisella raejuustolla arkiaterian maukkaaksi lisukkeeksi. Kuva: Sanne Katainen

    Raikas raejuusto-raastesalaatti

    4 annosta

    • Ainekset
    • 3 (350 g) porkkanaa
    • 200 g keräkaalia
    • 2 dl pakastemaissia
    • 1 prk (200 g) raejuustoa
    • ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
    • Kastike
    • ½ dl rypsiöljyä
    • 1 ½ rkl valkoviinietikkaa
    • 2 tl sokeria
    • 1 tl timjamia
    • ¾ tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria

    Valmistusohje

    Sekoita salaattikulhossa kastikkeen aineet.

    Kuori porkkanat ja raasta ne karkealla terällä. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kumoa kasvikset salaattikulhoon.

    Kääntele joukkoon maissinjyvät, valutettu raejuusto ja persiljasilppu.

    Anna maustua hetki ja tarjoa aterian lisänä.

    Miedon makuisena raejuusto taipuu myös jälkiruokiin. Makeuta helppotekoinen hedelmäherkku vaihteeksi hillolla.
    Miedon makuisena raejuusto taipuu myös jälkiruokiin. Makeuta helppotekoinen hedelmäherkku vaihteeksi hillolla. Kuva: Sanne Katainen

    Hedelmäinen raejuustojälkkäri

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 prk (2 dl) vispikermaa
    • 1 prk (200 g) raejuustoa
    • noin ½ dl vaaleaa hilloa (esimerkiksi mango-passio tai omena)
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 2 ½ dl (250 g) viinirypäleitä
    • 1 banaani
    • 1–2 appelsiinia
    • 2 rkl pähkinärouhetta

    Valmistusohje

    Vatkaa kerma vaahdoksi.

    Kääntele joukkoon valutettu raejuusto, hillo ja vaniljasokeri.

    Huuhtele ja halkaise viinirypäleet. Kuori ja paloittele banaanit ja appelsiinit.

    Kääntele hedelmät kermaseokseen ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hilloa, mikäli pidät makeammasta.

    Jaa jälkiruoka annosmaljoihin. Koristele hedelmäpaloilla ja pähkinärouheella. Tarjoa hedelmäherkku jääkaappikylmänä.