
Loistava juhannusaterian alkupala, jonka voit tehdä etukäteen: kylmä kasvissosekeitto ja siikaleivät
Kesän parhaimpia kylmiä keittoja on espanjalaishenkinen gazpacho, joka on erilaisten kasvisten maukas kokonaisuus. Soseutetun kasviskeiton saat huomattavasti herkullisemmaksi, kun haudutat ensin sipulit pehmeän makeiksi. Jos monitoimikoneesi kulho on pieni, tee keitto useammassa erässä ja yhdistä soseet. Keitto on parhaimmillaan, kun sen maut ovat saaneet tasaantua vuorokauden jääkaapissa.
Gazpacho on maailmankuulu andalusialainen kylmä kasviskeitto. Siitä voi varioida oman maun mukaan. Kuva: Sanne KatainenKylmä kasvissosekeitto
- 8 annosta
- Ainekset
- 2 makeaa sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 5 kypsää tomaattia
- 2 (noin 400 g) punaista paprikaa
- ½—¾ kurkkua
- 1 kasvisliemi- tai sieniliemikuutio
- 5 dl tomaattimehua
- 1 sitruunan mehu
- ½ dl tuoretta basilikaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 rkl makeaa chilikastiketta
- ½ tl mustapippuria
- (suolaa)
Valmistusohje
Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna pannulla öljy, kuullota siinä sipuleita ja anna jäähtyä.
Kalttaa tomaatit leikkaamalla ensin kantaan ristiviillot ja kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Poista sitten kuoret.
Paloittele kasvikset. Kumoa ne sekä sipulisilppu monitoimikoneen kulhoon ja hienonna tasaiseksi seokseksi. Liuota kasvisliemikuutio desiin tomaattimehua. Lisää nesteet sekä mausteet ja soseuta keitto tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita.
Anna keiton jäähtyä ja makujen tasaantua jääkapissa mieluiten seuraavaan päivään.
Keiton lisänä maistuvat raikkaat kalaleivät. Marinoi tuoreesta siiasta leikatut ohuet viipaleet perulaisittain ceviche-tyylillä, anna kalojen marinoitua yön yli, ja ihana leivänpäällys on valmis. Tee samoin tein reilumpi annos, sillä siikaleivät maistuvat taatusti vaikka yöpalana tai juhannusaamiaisella.
Siikaleivät
noin 8 annosta
- Ainekset
- 500 g siikafileetä (nahaton ja ruodoton)
- 1 punainen chilipalko
- 1 iso valkosipulinkynsi
- 2 kevätsipulia
- ½ ruukkua korianteria
- 1½ dl limettimehua (noin 5 kpl)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- Lisäksi
- paahdettua leipää
- voita
Valmistusohje
Leikkaa kalafilee ohuiksi viipaleiksi.
Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chilit ja kuorittu valkosipulinkynsi. Leikkaa kevätsipuli ja korianteri silpuksi.
Levitä kalapalat laakealle vadille kerroksittain chilin, sipulien ja korianterin kanssa. Sekoita limettimehuun sokeri ja suola. Kaada seos kalojen päälle, peitä vati ja nosta jääkaappiin maustumaan mielellään seuraavaan päivään.
Paahda leivät, sivele voilla ja päällystä siikaviipaleilla. Tarjoa keiton seurana.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


