Miksi ravintolat haluavat tyytymättömiä asiakkaita? Ristiriitaiset tiedot raastavat hermoja
On reilumpaa kertoa suoraan, että gluteenitonta ruokaa ei ole saatavilla kuin antaa väärää toivoa.
Lain mukaan homma on selkeä: ruoka joko on gluteenitonta tai ei ole. Raja-arvona on 20 milligrammaa gluteenia kilogrammaa kohti. Kuva: Sanne KatainenTeneriffalla meininki tuntui tylyltä. Etsimme lomamatkalla gluteenitonta ruokaa. Monen ravintolan ovella todettiin suoraan, että sitä ei ole saatavilla.
Suomessa tilanne on toinen. Lähes jokaisen ravintolan ruokalistalta löytyy annoksia, joissa on merkintä ”G”, ”GL” tai ”gluteeniton”.
Monessa ravintolassa tarjoilija kuitenkin mainitsee, että ravintola ei takaa gluteenittomien annosten gluteenittomuutta. Syyksi kerrotaan se, että gluteeniton ruoka valmistetaan samoissa tiloissa kuin muut ruuat.
Asiakkaan on hyvin vaikea tietää, miten paljon jauhot keittiössä pöllyävät. Onko mahdollista, että gluteenittomaan annokseen päätyisi vehnää, ohraa tai ruista?
Asiakkaana haluan, että ravintola tietää, onko ruuassa gluteenia, ja kertoo sen selvästi.
Ravintolan vaihtaminen on iso ponnistus.
Lain mukaan homma on selkeä: ruoka joko on gluteenitonta tai ei ole. Raja-arvona on 20 milligrammaa gluteenia kilogrammaa kohti.
Keliaakikon näkökulmasta ristiriitainen tieto on hankala.
Keliaakikon pitää noudattaa ruokavaliotaan tarkasti. On vaikea nähdä muuta vaihtoehtoa kuin lähteä lampsimaan, jos ravintola ei takaa gluteenittoman annoksen gluteenittomuutta.
Ravintolan vaihtaminen on iso ponnistus, kun nälkäinen pikkulapsiperhe on haalarikaudella riisunut ulkovaatteet ja käynyt pöytään, saanut vesilasin eteen ja valinnut ruuat, valmiina tilaamaan.
Huono kello kauas kuuluu, etenkin somessa. Siksi ihmetyttää, miksi ravintolat haluavat tyytymättömiä asiakkaita.
Onko kyse jenkkityylisestä vastuuvapauslausekkeesta?
Vai onko kyse ylivarovaisuudesta ja jenkkityylisestä vastuuvapauslausekkeesta? Eivätkö ravintolat luota osaamiseensa?
Gluteenittomat raaka-aineet maksavat. Ei käy järkeen, että ravintolat valmistavat niistä annoksia, joita keliaakikot eivät voi syödä.
Vaikka keliakia on todettu vain kahdella prosentilla suomalaisista, asia koskettaa huomattavasti suurempaa joukkoa. Oma viisihenkinen perheeni jättää väliin ravintolat, joista ei saa gluteenitonta ruokaa.
Teneriffan tyyli on lopulta parempi. On reilumpaa kertoa suoraan, että gluteenitonta ruokaa ei ole saatavilla kuin antaa väärää toivoa.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








