Itse tehty mämmi yllättää syöjät
Mämmin valmistus ei ole vaikeaa, joskin aikaa vievää se on. Imeltyminen ja pitkä paistaminen eivät kuitenkaan sido ruuanlaittajaa hellan ääreen, joten päivän kestävä mämminvalmistus on oikeastaan aika helppoa, varsinkin kun sopivan lämmin paikka imeltymiselle on uuni, jossa on päällä vain valo. Tässä mämmin resepti.
Mämmin voi mainiosti valmistaa 4–6 päivää ennen tarjoamista. Säilytä valmis mämmi viileässä ja tarjoa kerman tai maidon kanssa. Kuva: Kari Salonennoin 12 annosta
Ainekset
- 17 ½ dl vettä
- 3 dl mämmimaltaita
- 6 dl ruisjauhoja
- 1 dl siirappia
- 1 rkl pomeranssinkuorta
- ½ tl suolaa
Pinnalle
- ½ dl vettä
- ¼ dl sokeria
Valmistusohjeet
Kuumenna 5 litran kattilassa 7 ½ desiä vettä poreilevaksi (noin 60-asteiseksi). Sekoita puolet maltaista ja puolet ruisjauhoista veteen. Peitä kattila kannella ja nosta uuniin, jossa on päällä pelkkä valo. Anna imeltyä noin 2 tuntia.
Kuumenna toisessa kattilassa litra vettä poreilevaksi (noin 60-asteiseksi). Kaada kuuma vesi mallas-ruisseoksen joukkoon. Sekoita joukkoon loput maltaat ja jauhot. Peitä kannella ja nosta jälleen uuniin imeltymään noin 2 tunniksi.
Tässä vaiheessa imeltymisen pitäisi olla hyvin käynnissä ja seoksen tulisi olla kuin löysähköä puuroa. Jos seos on liian löysää, lisää jauhoja puolen desin erissä. Mausta seos siirapilla, pomeranssinkuorella ja suolalla.
Keitä seosta liedellä 10 minuuttia. Sekoita koko ajan, sillä seos palaa herkästi pohjaan. Anna jäähtyä haaleaksi.
Kuumenna puoli desiä vettä ja liuota siihen sokeri. Anna jäähtyä.
Jaa jäähtynyt mämmiseos uunivuokiin tai tuokkosiin. Jätä kuohumisvaraa 1/3 astian korkeudesta. Lisää pinnalle ohut kerros sokerivettä, niin mämmi ei kuoretu paistettaessa.
Paista mämmiä 170-asteisessa uunissa noin 2 ½ tuntia.
Säilytä valmis, jäähtynyt mämmi jääkaapissa. Mämmin voi myös pakastaa.
Vinkki: Jos perhekunta on iso, tai mämminrakastajia on perheessä useita, niin tuplaa annoskoko ja käytä 10 litran kattilaa.
Vinkki: Voit käyttää myös karkeampia rukiista valmistettuja kaljamaltaita, mutta niistä ei tule täysin sileää mämmiä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



