Täytetty porsaanfilee
Joulukinkun sijaan voit valmistaa porsaanfileen, joka on täytetty pekonilla, omenoilla ja tuorejuustolla. Fileen leikkaat helposti S-muotoon ja sitten vaan nuijinta levyksi. Täyte sisään, rullaus ja napakaksi kääröksi sidottu filee valmistuu reilussa tunnissa.
Porsaan ulkofileestä syntyy kätevästi myös rulla, jonka sisälle voi kätkeä omenaisen yllätyksen. Kuva: Kari SalonenTäytetty porsaanfilee
noin 8 annosta
Ainekset
- noin 1½ kg porsaan ulkofileetä
- 1½ tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
Täyte
- 1 pkt (140 g) pekonia
- 1 omena
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl fariinisokeria
- 1 tl salviaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 rs (140 g) piparjuurella maustettua tuorejuustoa (esimerkiksi Cantadou)
- 1 dl persiljasilppua
Koristeeksi
- pikkelöityjä sinapinsiemeniä
Valmistusohje
Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä.
Ruskista paloiteltu pekoni paistinpannulla. Silppua kuorittu omena ja sipulit ja kuullota noin 10 minuuttia. Mausta seos fariinisokerilla, salvialla, suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä.
Kuivaa filee, ja poista siitä mahdolliset kalvot. Leikkaa filee levyksi näin: Leikkaa fileen yläreunaan pitkittäinen viilto melkein loppuun saakka. Leikkaa samanlainen viilto alas vastakkaiselle puolelle siten, että filee jakaantuu kolmeen yhtä paksuun osaan. Filee muistuttaa sivusta katsottuna tuolloin s-kirjainta. Levitä liha levyksi leikkuulaudalle, peitä kelmulla ja nuiji kevyesti tasaiseksi. Ripottele lihan pinnalle suolaa sekä mustapippuria ja hiero pintaan.
Levitä tuorejuusto lihalevylle ja jaa pekoni-omena-sipuliseos päälle. Ripottele täytteen pinnalle kerros hienonnettua persiljaa. Kääri liha kääretortun tapaan napakaksi rullaksi.
Sido rulla puuvillalangalla tai hammastikuilla, jotta se pysyy koossa kypsennyksen ajan. Kypsennä lihaa 150-asteisen uunin keskitasolla noin 1 tunti 45 minuuttia, kunnes lihan sisälämpö on noin 70 astetta.
Kääri rulla folioon ja anna sen vetäytyä noin 10 minuutin ajan. Leikkaa filee ohuehkoiksi viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille. Lusikoi pinnalle koristeeksi pikkelöityjä sinapinsiemeniä.
Tarjoa lisänä perunoista, porkkanoista ja lantusta tehtyä joulujuuresmuusia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
