Herkuttelijan uni on herkempää – Näin sokeri sotkee yöunia
Sokeri saa kehon virittyneeksi silloin, kun tarkoitus olisi levätä.
Herkuttelija voi joutua hankalaan kierteeseen: huonosti nukutun yön jälkeen makeaa tekee mieli enemmän. Kuva: Kimmo HaimiKun illalla on vihdoin täydellisen rentoutumisen aika, mieli voi tehdä makeaa.
Television tai tietokoneen äärellä herkut hupenevat huomaamatta.
Sokerin lihottavat vaikutukset tunnetaan, mutta se voi myös häiritä yöunta.
Vuonna 2016 tehdyn yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella sokeri vaikuttaa unen laatuun.
Kun ruuassa oli vähän kuitua ja paljon sokeria sekä tyydyttynyttä rasvaa, koehenkilöiden uni oli kevyempää ja häiriöherkempää.
Sokerin syönnin jälkeen verensokeri nousee ja haima tuottaa insuliinia. Se taas tuottaa elimistölle lisää polttoainetta, mikä stimuloi kehoa.
Kun pitäisi levätä, keho onkin valmis toimintaan, sanoo ravitsemusasiantuntija Alex Evans the Guardianin haastattelussa.
Runsas sokerin syönti myös kuluttaa kehon magnesiumvarantoja, mikä voi häiritä unta.
Kuitupitoiset ruuat vähentävät verensokerin heittelyä.
Kuitupitoinen ruoka ja sokerin osuuden vähentäminen parantaa kokeen perusteella unenlaatua.
Tutkimusnäytön valossa on toisaalta vielä epävarmaa, onko sokerin syönti syy vai seuraus uniongelmien synnyssä: Huonosti nukutun yön jälkeen sokeria tekee mieli enemmän.
Makeanhimo seuraavana päivänä kasvaa ja huonounisuuden kierre on valmis.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
