Nokkosletut
Kerää nokkosia ohuet kumihansikkaat käsissä, niin poltinkarvat eivät kirvele. Leikkaa saksilla pienet versot, 10–15 senttiä korkeat, ja ota isommista vain nuoret lehdet. Nyppimällä lähtee helposti koko kasvi juurimultineen. Huuhtele nokkoset. Keitä lehtiä muutama minuutti eli kunnes ne tulevat veteliksi. Hienonna valutetut lehdet veitsellä tai soseuta. Litra tiiviisti painettua nokkosta painaa noin 100 grammaa. Siitä saa vajaan desilitran nokkossosetta, joka riittää tähän nokkoslettutaikinaan.
Nokkonen tuo väriä ja makua mummolan lettuihin. Luonnonkalasäilykkeestä valmistettu lisäke täydentää letut ruokaisaksi ateriaksi. Kuva: Jaana KankaanpääNokkosletut
6–8 annosta
Ainekset
- 3 munaa
- 8 dl maitoa
- 1 dl nokkossosetta
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1/2 dl juoksevaa voi-kasviöljyseosta
Paistamiseen
- juoksevaa voi-kasviöljyseosta
Valmistusohje
Vatkaa maito ja munat sekaisin. Sekoita joukkoon nokkossose sekä suola. Lisää rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista taikinasta pannulla pieniä ohukaisia. Tarjoa lisänä luonnonkalalisäkettä.
Kalalisäke
Ainekset
- 2 prk (160 g/120 g) luonnonkalaa rypsiöljyssä
- 1 (150 g) kurkku
- 1 dl tillisilppua
- 2 rkl sitruunamehua
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
Valmistusohje
Hienonna kalapaloja hiukan ja nypi mahdolliset isot ruodot pois. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja tarjoa nokkoslettujen lisäkkeenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

