Ohra on Suomen vanhin ruokavilja – tiesitkö, että sen vaikutukset kolesterolin hallintaan ovat kauran veroiset?
Perinteinen suomalaisvilja yllättää terveellisyydellään.Ohra on terveyden näkökulmasta kauran veroinen raaka-aine. Ohrassa on yhtä paljon ravintokuitua, ja erityisesti liukuista betaglukaania, kuin kaurassa. Tämä liukoinen kuitu auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja sokeritasoa sekä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.
Ohran liukenematon kuitu vaikuttaa taas verensokerin nousuun ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Ohra sopiikin diabeetikoille ja sen riskiryhmän kuuluville. Ruoansulatukselle ohran kuidut ovat myös hyviä. Täysjyväohrassa on myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Ohra on kauran ohella ainoa viljelykasvi, joka menestyy koko Suomessa. Uuden ohrasta valmistetun Ohrapalan markkinoille tuoneen tamperelaisen Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkolan mukaan huoltovarmuuden vuoksi kotimainen ohra kannattaisi ottaa suurempaan rooliin ruokapöydissä. Ohrapalat on saatu valmistettua niin, että niiden viljasta on yli puolet ohraa.
”Aiemmin ohraa on ollut naftisti, korkeintaan neljännes leivän viljasta. Saimme ohran määrän korkeaksi käyttämällä ohraa sekä hiutaleena, jauhona että litisteenä, Jaakkola kertoo.
Ohra on Suomen vanhin ruokavilja. Vanhimmat ohran jyvälöydöt ovat peräisin kivikaudelta. Ruis alkoi syrjäyttää ohraa 1700-luvulla. Sanonta ”nyt otti ohraleipä” viittaa katovuosiin, kun hätäleipä tehtiin rukiin sijaan hyljeksitystä ohrasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





