Vesipula voi ratketa vähentämällä lihankulutusta
Lihansyöntiä vähentämällä maapallon kuivimpien alueiden vesivarannot voitaisiin turvata. Lihantuotantoon kuluu vettä enemmän kuin mihinkään muuhun maataloustuotteeseen.Aalto-yliopiston ja Bonnin yliopiston tutkijat selvittivät ruokavalion muutoksen maailmanlaajuisia vaikutuksia vesivaroihin. Tutkimus julkaistiin Environmental Research Letter -julkaisussa.
Tutkimuksessa havaittiin suuria eroja veden kulutuksessa eri alueilla. Esimerkiksi vakavasta vesipulasta kärsivässä Intiassa lihan vähentäminen ei juuri toisi helpotusta tilanteeseen, mutta Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vesipula helpottaisi huomattavasti kasvissyöntiin siirryttäessä.
”Vaikka Suomessa ei vedestä olekaan pulaa, tämä säästö voisi helpottaa vesipulaa alueilla, joilta Suomeen tuodaan ruokaa. Kulutamme paljon vettä alueilla, joilla sitä on niukasti”, sanoo Aalto-yliopiston tutkija Mika Jalava.
Suomalaisen keskimääräinen vesijalanjälki pienenisi lähes neljänneksellä kasvisruokaan siirryttäessä.
Vesijalanjälki kuvaa vesimäärää, joka on käytetty kulutettujen tuotteiden valmistukseen.
Water Footprint Network on laskenut vesijalanjälkiä eri tuotteille.
Linkki tutkimukseen.: h ttp://iopscience.iop.org/1748-9326/9/7/074016/article
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

