Yllättikö omenatulva? Tähän herkulliseen reseptiin tarvitset vain omenia, makeatkin käyvät
Omenien maku tiivistyy ja makeutuu, kun ne kypsennetään uunissa. Lisättävää sokeria ei tarvita.Omenasato on onnistunut erityisesti Etelä-Suomessa yli monien kotipuutarhureiden odotusten. Jos satoa haluaa säilöä talven varalle, on yksi resepti helppoudessaan ylitse muiden.
Omenat halkaistaan ja niistä poistetaan siemenkodat ja kannat. Sitten ne kasataan uunipellille ja pelti laitetaan uuniin. Käytin itse kiertoilmaa ja 200 astetta, uunia ei tarvitse esilämmittää.
Kun omenat alkavat olla pehmeitä eli kypsiä, uunin voi ottaa pois päältä. Omenat voi jättää vielä uuniin hautumaan.
Hedelmät kannattaa soseuttaa hieman jäähtyneinä, niin kokki säästyy palovammoilta. Mitä tehokkaampi laite, sitä sileämpi sose. Hyvä sauvasekoitin saa aikaan sileää sosetta mutta erityisen hienoa siitä voi tulla tehokkaalla monitoimikoneella tai blenderillä.
Soseutuksen yhteydessä omenia voi maustaa makunsa mukaan. Kaneli on klassikko, piparkakkumausteen inkivääri, neilikka, kardemumma ja muskottipähkinä eksoottisempia vaihtoehtoja.
Sose sopii erittäin hyvin lapsille ja jopa vauvojen ensiruokailuun, sillä siihen ei tarvitse lisätä sokeria. Omenat makeutuvat ja karamellisoituvat uunin lämmössä ja niiden maku tiivistyy nesteen haihtuessa. Uuniomenasoseeseen sopivat myös makeat lajikkeet, vaikka sose-, hillo- ja piirakkaomenoiksi suositellaan usein happamia lajikkeita.
Toisaalta sokerin puuttuminen vaikuttaa soseen säilymiseen. Sose kannattaa pakastaa talvea varten tai syödä jääkaapista muutaman päivän kuluessa
Jos sosetta valmistetaan erityisesti lapsille, kannattaa sen maustamiseen valita Ceylon-kaneli. Siinä ei ole maksalle haitallista kumariinia.
Uunissa valmistettu omenasose maistuu mahtavalta sinällään tai vaniljakastikkeen, jäätelön, jugurtin tai puuron kanssa. Sitä voi jalostaa edelleen esimerkiksi kakuiksi tai muffineiksi.
Omenamurupaistoksen voi tehdä suoraan pakastettavaksi: jäähtyneen uuniomenasoseen päälle levitetään piirakkavuokaan muruseos. Jälkiruuan voi ottaa sulamaan jääkaappiin ja paistaa sitten vierasvaraksi tai viikonloppuaamun kohottajaksi.
Muruseoksen voi tehdä esimerkiksi tällä MT:n reseptillä:
Crumble eli muruseos
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 tl kanelia
- 2 dl isoja kaurahiutaleita
- 200 g voita
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







