
Lapinlehmän maito maistuu nyt artesaanijäätelöissä – tilamaito kannetaan tonkassa navetalta tuotantotiloihin
Tervolan Louella valmistetaan artesaanijäätelöitä geenipankkikarjan maidosta. Korkealaatuiset tuotteet lisäävät alkuperäiskarjan arvostusta.Tervola
Arctic Ice Cream Factory valmisti maanantaina pienen erän mustaherukanlehtisorbettia. Kuva: Kai TirkkonenKaksi pohjoissuomalaista elintarvikevalmistajaa, rovaniemeläinen Arctic Ice Cream Factory ja oululainen Ketomo Food, vaihtavat jäätelöntuotannossaan lappilaisen lehmän maidon aitoon lapinlehmänmaitoon.
Arctic Ice Cream Factory valmistaa molempien yritysten brändien jäätelöt Tervolan Louella ammattiopisto Lappian tiloissa. Lappian opetusmaatilan navetan asukkaat vaihtuivat juuri ja nyt jäätelöt valmistetaan Pelson vankilamaatilalta siirretyn geenipankkikarjan maidosta.
”Toivottavasti lapinlehmä buustaa ravintolamyyntiä”, Arctic Ice Cream Factoryn omistaja Anna-Riikka Lavia toteaa. Hänen yrityksensä keskittyy ”arktisten herkuttelujäätelöiden” valmistukseen. Ravintolat voivat tilata heiltä pienen erän juuri tietynmakuista jäätelöä omaan käyttöönsä.
Esimerkiksi viime viikon torstaina Lavia sai soiton Saariselältä, jossa toivottiin mustaherukanlehtisorbettia. Lavia soitti äidilleen ja kysyi, voisiko tulla keräämään hänen pensaistaan mustaherukan lehtiä. Keruupaikka järjestyi viikonloppuna ja maanantaina sorbetti oli jo tuotannossa.
Tuotantopäällikkö Saana Yli-Tepsa antoi Ketomon ja Arctic Ice Cream Factoryn yrittäjille jäätelömaistiaiset tuotantotilojen ovelta. Kuva: Kai TirkkonenKetomo Food puolestaan on keskittynyt ketogeeniseen eli vähähiilihydraattiseen ruokavalioon sopivien elintarvikkeiden valmistukseen. Päätuotteina ovat aiemmin olleet muun muassa pizza- ja ohukaisjauhot.
Vuosi sitten yrittäjäpariskunta Juha Pahtamaa ja Marja-Liisa Varila ryhtyi suunnittelemaan sokerittoman ketojäätelön valmistusta. Asiat etenivät nopeasti ja jo puolen vuoden päästä, tämän vuoden maaliskuussa, Ketomon jäätelöt olivat kaupoissa.
”Pienten yritysten kannattaa yhdistää voimansa”, Lavia toteaa. Pahtamaa ja Varila ovat samaa mieltä. Yhteistyö voi parantaa molempien kannattavuutta.
Arctic Ice Cream Factory valmistaa Ketomon jäätelöt sopimustuotantona. Kumpikin yritys vastaa itse omasta reseptiikasta, pakkaussuunnittelusta ja markkinoinnistaan.
Lavia palkkasi tuotantoon kaksi uutta työntekijää, kun yhteistyö Ketomon kanssa alkoi. Siinä missä hänen oman yrityksensä tuotteiden menekki on sesonkiluontoista – eniten kiirettä pitää kesällä ja jouluna – Ketomon tuotteita menee isolla volyymillä tasaisesti ympäri vuoden, sillä niitä myydään marketeissa.
”Vaikka tuotteet ovat erilaisia, meitä yhdistää samanlainen arvomaailma”, Varila iloitsee.
Arctic Ice Cream Factoryn Anna-Riikka Lavia sekä Ketomo Foodin Marja-Liisa Varila ja Juha Pahtamaa iloitsevat noin vuosi sitten alkaneesta yhteistyöstä. Kuva: Kai TirkkonenMolemmille yrityksille on alusta asti ollut tärkeää, että maito tulee mahdollisimman läheltä. Kovin paljon lähempää se ei voi tullakaan, sillä navetta ja Arctic Ice Cream Factoryn tuotantotilat ovat samassa pihapiirissä.
Lapinlehmän tilamaito kannetaan navetalta tonkassa, eikä välissä ole ylimääräisiä käsittelyvaiheita. Maito pastöroidaan mutta sitä ei homogenoida.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




