Savolainen mustikkakukko on saamassa nimisuojan
Perinteikäs leivonnainen, jonka juuret ulottuvat syvälle savolaiseen kaskiperinteeseen ja marjojen keruukulttuuriin, on saanut Ruokavirastolta hyväksynnän nimisuojahakemukseen.Savolainen mustikkakukko on saamassa nimisuojan. Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee Savolainen mustikkakukko -nimityksen rekisteröintiä suojattuna maantieteellisenä merkintänä, Ruokavirasto kertoo tiedotteessa.
Nimisuojahakemus perustuu savolaisen mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena.
Piirakan erityispiirre on umpinainen rakenne, joka erottaa sen tavanomaisista marjapiirakoista. Umpinaisen rakenteen ansiosta vuokaan tehdyn leivonnaisen marjat pysyvät mehevinä. Lisäksi mustikkakukon erikoisuus on pääosin ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.
Savolaisen mustikkakukon vaaleanruskea kuori on rapea ja makea. Kostea täyte on raikas ja väriltään tummansininen. Muoto vaihtelee pyöreästä suorakaiteen muotoiseen.
Leivonnaisessa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja kaskeamisen peruja oleva rukiin monipuolinen käyttö.
Savolainen mustikkakukko on jälkiruoka tai kahvileipä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.
Leivonnaisessa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja kaskeamisen peruja oleva rukiin monipuolinen käyttö.
Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Se on valittu Mikkelin pitäjänruuaksi vuonna 1984.
Leivonnaisen nimisuojaa hakivat Pro Agria Itä-Suomi ja Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Lopullisen päätöksen nimisuojan rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







