Talous

Turveyrittäjä: ”Toimeentulo loppuu, kuka poliittisten päätösten hinnan maksaa?” – EU-rahoista ei ole apua akuuttiin kriisiin

EU-rahoja voidaan käyttää koulutukseen. "Mitä hyötyä siitä on tähän tilanteeseen?"
Pentti Vänskä
Marjo Väisäsen mukaan turveyrittäjät eivät aio vielä luovuttaa, vaikka tulevaisuus näyttää synkältä. ”Ensimmäiseksi olisi peruttava tuorein veronkiristys.”

”Turvealan tulevaisuus on muuttunut liian nopeasti synkäksi”, turveyrittäjä Marjo Väisänen Lapinlahdelta toteaa. ”Kysyntä vähenee sellaista vauhtia, että yrittäjiltä loppuu toimeentulo.”

”Silti yrittäjät eivät ole valmiita vielä luovuttamaan.”

Pariskunta Marjo ja Arto Väisänen pyörittää Energiapalvelu Väisänen Oy:tä, joka tuottaa Kuopion Energialle turvetta kolmen auton ja yli kymmenen traktorin voimin.

Yrityksessä muutos näkyy turpeen toimituskauden merkittävänä lyhenemisenä, sillä turve on muuttunut kulutushuipun polttoaineeksi. ”Monella muulla yrittäjällä tilanne on paljon huonompi.”

Turvetuotantokaluston ja alueiden arvo on romahtanut puhtaasti poliittisten päätösten vuoksi. ”Kuka tämän maksaa yrittäjille?”, Väisänen kysyy.

”Huoltovarmuus pettää varmasti kovilla pakkasilla, jos turpeen alasajo jatkuu tätä vauhtia. Turve on aivan ylivoimainen, kun tehoa tarvitaan, ja turvetta on varmasti saatavissa.”

Väisäsen mielestä ei voida olettaa, että töiden vähentyessä yrittäjät jäisivät ikään kuin varalle tuottamaan turvetta kylmän talven sattuessa.

”Nyt kysytään päättäjiltä, haluavatko he turvata huoltovarmuutta turpeella. Jos haluavat, ensimmäiseksi olisi peruttava hallituksen esitys turveveron nostosta, mikä voisi vielä vähentää hakkeen tuonnin kasvua.”

”Lisäksi pitää selvittää tarkkaan, mikä on tuontihakkeen todellinen hiilijalanjälki. Ei ole järkeä korvata turvetta hakkeella maista, jotka eivät sitoudu ilmastotalkoisiin.”

Kuopiossa on kattiloissa savukaasupesurit eli lämpöpumput, joita kehittämällä voitaisiin osaltaan turvata turpeen käyttö, kun polttoa korvaavaa tehokasta tekniikkaa ei ole saatavissa, Väisänen pohtii.

EU-rahat eivät auta turvealan pienyrityksiä akuutissa kriisissä. ”Ensimmäiseksi täytyy korvata yrittäjille tuotannon loppumisesta aiheutuvat menetykset, jotta yritysten elinkelpoisuus ei katoa”, Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Marko Vainionpää vaatii.

”Menetykset on korvattava julkisista varoista, koska poliittisilla päätöksillä on viety yrityksiltä elinkeino.”

”Pienyrityksiä pitää auttaa selviytymään. Vasta sen jälkeen yrityksille voidaan alkaa rakentaa uutta tulevaisuutta vaikka EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston varoista.”

Vainonpään mukaan poliitikot eivät näytä ymmärtävän, ettei EU-rahoista ole apua nykytilanteeseen, koska niitä ei saa käyttää tappioiden paikkaamiseen.

EU:n oikeudenmukaisen siirtymän mekanismin (JTM) tuet ja lainat auttavat maakuntia monipuolistamaan elinkeinojaan. ”Niitä voidaan käyttää koulutukseen ja vastaavaan, mutta mitä apua siitä tähän tilanteeseen on?”

”Alavudellakin on kymmeniä yrittäjiä joutunut lopettamaan tänä syksynä, kun Vapo sanoo sopimukset irti. Tappiot kouraisevat heti.”

Lue myös:

Turveyrittäjän puolen miljoonan investoinnit jäävät pihalle ruostumaan — alalle tulossa lähes miljardin euron tappiot

Bioenergia ry: Ahdinkoon ajetut turveyrittäjät tarvitsevat nopeaa apua jo ennen EU:n siirtymärahoitusta

Turpeen energiakäytön jatko jakaa puolueiden kannattajat – maaseudulla asuvat kriittisempiä ilmastotoimia kohtaan

Uutiskommentti: Vapon 80-vuotisjuhlat vaihtuivat energiaturpeen yyteihin

Pentti Vänskä
Marjo Väisänen lastasi Rautavaaralla keskiviikkona turvetta rekkaan Kuopiota lämmittämään.
Lue lisää

Suomi on pakkasilla totaalisen riippuvainen tuontisähköstä

Ministeri Leppä tuontihakkeen tulvasta: "Tässä on iso kansallisten talkoiden paikka. Laitetaan metsien hoitorästit kuntoon ja kotimaista kattilaan"

"Emme tiedä, miten hake tehdään muissa maissa" – energiavaikuttaja Timo Rajala on huolissaan Suomen energiaomavaraisuudesta

Tuontihakkeen tulva vie hakeyrittäjiltä työt – turpeen polton vähenemisen piti potkaista metsähakkeen tuotanto kasvuun, mutta toisin on käynyt