Politiikka

Turpeen energiakäytön jatko jakaa puolueiden kannattajat – maaseudulla asuvat kriittisempiä ilmastotoimia kohtaan

Valtaosa suomalaisista haluaa jatkaa ilmastotoimia taloustilanteesta riippumatta.
Kari Salonen
Hallitus tavoittelee turpeen energiakäytön puolittamista 2030 mennessä. Joka kolmas suomalainen haluaisi lopettaa sen kokonaan.

Turpeen energiakäytön jatkaminen vuoden 2030 jälkeen jakaa vahvasti puolueiden kannattajia.

MT:n gallupissa tuhatta suomalaista pyydettiin ottamaan kantaa turpeen energiakäytön jatkumiseen 2030-luvulla.

Enemmistö perussuomalaisten ja keskustan kannattajista haluaa jatkaa turpeen käyttöä. Vihreiden, vasemmistoliiton, SDP:n ja RKP:n kannattajien enemmistö taas luopuisi energiakäytöstä kokonaan vuosikymmenen loppuun mennessä.

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö puolitetaan nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Syksyn budjettiriihessä hallitus päätti kiristää polttoturpeen verotusta. Käyttöä suitsitaan myös erityisellä lattiahintajärjestelmällä, joka vähentää turpeen käyttöä silloinkin, jos päästöoikeuden hinta laskee nykyisestä.

Turpeen poltto aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Toisaalta se on kotimainen energialähde, joka työllistää erityisesti maaseudulla.

Lue lisää

Lintukuvaaja seuraa talvien muuttumista aitiopaikalta: "Muutos on ylivoimaisesti nopeampaa mitä se on ikinä ollut, eivätkä eläimet ehdi sopeutua siihen"

Kokoomuksen Orpo Uutissuomalaiselle: Liikennepolttoaineiden verotus on nyt tapissa – torjuu veronkorotukset tällä ja ensi vaalikaudella

"Yritysten rooli yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamisessa on suuri", toteaa HKScanin Tero Hemmilä hiilineutraaliustavoitteesta

Hallituspuolueilla riitaa puun polton verottamisesta – MTK haluaa turpeelle nollaverotuksen