Talous

Turkishuutokaupan välitysmyynti yli kaksinkertaistui viimevuotisesta – "Minkin osalta jatko näyttää valoisalta"

Saga Fursin joulukuun turkishuutokaupan välitysmyynnin arvo oli 28 miljoonaa euroa. Viime vuoden joulukuussa myynnin arvo jäi 12 miljoonaan euroon.
Kari Salonen
Joulukuun huutokaupassa oli tarjolla yli 800 000 minkinnahkaa. Niistä myytiin runsaat 80 prosenttia. Arkistokuvassa on minkinnahkoja Saga Fursin varastossa Vantaalla.

"Minkin osalta kauden jatko näyttää valoisalta, sillä kysyntä ylittää tarjonnan", Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung sanoo huutokauppayhtiön sisäpiiritiedotteessa.

Koronapandemian ja siitä johtuvien matkustusrajoitusten vuoksi Saga Fursin joulukuun huutokauppa järjestettiin verkossa – niin kuin moni muukin yhtiön huutokauppa tänä vuonna.

Viime torstaina päättyneeseen huutokauppaan osallistui yli sata ostajaa kaikilta päämarkkinoilta, turkisten huutokauppayhtiö tiedottaa.

Ostot menivät pääosin Kiinaan. Jonkin verran nahkoja myytiin myös Etelä-Koreaan, Kreikkaan, Turkkiin, Italiaan ja Venäjälle.

Turkistuotannon voimakas lasku heijastui hintatasoon, joka nousi lähes kannattavaksi, toimitusjohtaja Ljung sanoo.

"Kysyntä eri tyyppien välillä vaihtelee suuresti."

Ljungin mukaan minkin osalta kauden jatko näyttää valoisalta: kysyntä ylittää tarjonnan.

"Valitettavasti muunnos- ja hopeaketunnahkojen osalta tilanne on vaikea. Muotimaailma kärsii vielä pandemian vaikutuksista.”

Saga Fursin mukaan huutokaupassa käytiin kovaa kilpailua.

Tarjolla olleista yli 800 000 minkinnahasta myytiin runsaat 80 prosenttia. Hintataso nousi keskimäärin 50 prosenttia viime kauteen verrattuna.

Shadow- ja siniketunnahkoja tarjottiin 120 000. Nahat myytiin sataprosenttisesti, ja hintataso nousi noin 20 prosenttia.

Sen sijaan muunnos- ja hopeaketunnahkojen 100 000 kappaleen tarjonnasta myytiin vain viidennes.

Seuraavan huutokaupan Saga Furs järjestää maaliskuussa 2021.

Suomalainen Saga Furs on ainoa iso turkishuutokauppayhtiö sen jälkeen, kun tanskalainen turkishuutokauppa Kopenhagen Fur lopettaa toimintansa.

Kopenhagen Fur on kertonut, että se ajaa tuotantonsa alas kahdessa kolmessa vuodessa. Suomessa on arvioitu, että Kopenhagen Furin toiminta loppuu jo ensi vuonna.

Syynä lopettamiseen on Tanskan hallituksen päätös, jolla maan kaikkien minkkitarhojen eläimet määrättiin tapettaviksi. Syynä oli turkistiloille levinnyt koronavirus.

Aiheesta lisää:

Tanskalaisia turkistarhaajia Suomeen? ”Kyselyitä Tanskasta on jo tullut”, Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoo – turkisten huutokauppayhtiön osakekurssi vahvistunut Helsingin pörssissä

Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö lopettaa toimintansa – Kopenhagen Fur on kattanut 40 prosenttia maailman minkkiturkisvälityksestä

Turkistarhoilla vallitsee "tiukka ryhmäkuri" – kausityöntekijät testataan ja kokoontumisia vältellään myös vapaa-ajalla

Korona voi tarttua lemmikkeihin, muttei niistä ihmisiin kuten minkeistä – testaukset käynnissä Suomen turkistarhoilla

Lue lisää

Viranomaisraportti: korona on riski kaikille Euroopan minkkitarhoille – aktiivista testaamista suositellaan

Saga Fursin tilikauden tulos selvästi tappiollinen – turkisten huutokauppayhtiö arvioi asemansa vahvistuvan

Ruotsi kieltää minkkien kasvatuksen vuoden loppuun asti, syynä koronaviruslöydöt tarhoilta

Kaikilta minkkitarhoilta koronanäyte kolmen viikon välein: turkistilojen koronaseurannan uusi vaihe käynnistyy heti vuodenvaihteen jälkeen