Tiede & tekniikka

Tupakoinnin ja tappavan aivoverenvuodon yhteys osoitettiin suomalaistutkimuksella

Yksikään tutkimus ei ole vielä aiemmin kyennyt osoittamaan, että tupakointi suoraan aiheuttaisi lukinkalvonalaisia aivoverenvuotoja.
Tutkimuslöydösten perusteella on todennäköistä, että tupakointi aiheuttaa merkittävän osan sekä miesten että naisten lukinkalvonalaisista aivoverenvuodoista.

Tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöistä, lukinkalvonalaisista aivoverenvuodoista, ilmenee juuri julkaistusta suomalaisesta kaksostutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin tupakoinnin selittävän, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastuu kuolettavaan aivoverenvuotoon. Löydös osoittaa ensimmäistä kertaa todellisen syy-seuraussuhteen tupakoinnin ja lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon välillä, tiedotteessa kerrotaan.

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (SAV) on hoitojen kehityksestä huolimatta edelleen tappavin aivoverenkiertohäiriö, jonka saaneista potilaista jopa puolet kuolee ensimmäisten kuukausien aikana. Syitä tautiin on etsitty vuosia ympäri maailmaa. Yksikään tutkimus ei ole vielä aiemmin kyennyt osoittamaan, että tupakointi suoraan aiheuttaisi kyseisiä aivoverenvuotoja.

Myös tupakoinnin ja keuhkosyövän syy-yhteyden osoittaminen kesti pitkään.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa aivoverenkiertosairauksia käsittelevässä Stroke-tiedelehdessä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastui tappavaan lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon. Seurantatutkimus sisälsi tarkat elintapatiedot jopa yli 13 000 kaksosparista. Näin yhteys tupakoinnin ja tappavan aivoverenkierron välillä löytyi.

Julkaisun päätutkijan Ilari Rautalinin mukaan löydös on historiallinen ja erittäin merkittävä.

"Tutkimustuloksemme vahvistavat ensimmäistä kertaa aikaisemmat epäilyt todellisesta syy-seuraussuhteesta tupakoinnin ja tappavan aivoverenvuodon välillä", kertoo lääketieteen kandidaatti sekä tohtoriopiskelija Rautalin Helsingin yliopistosta.

Löydösten perusteella on todennäköistä, että tupakointi aiheuttaa merkittävän osan sekä miesten että naisten lukinkalvonalaisista aivoverenvuodoista. Tappavan aivoverenvuodon riskin minimoimiseksi tutkijat korostavat tupakoinnin lopettamisen tai sen aloittamatta jättämisen suurta merkitystä.

Tutkimusryhmän ja -julkaisun kaksi muuta jäsentä ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgi Miikka Korja sekä Helsingin yliopiston geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio.

Lue lisää

THL suosittaa yhdenmukaisia tupakka-askeja Suomeen – kaikki askit samanvärisiä, ei logoja

Asiantuntija varoittavatta: Tupakoinnin väheneminen vaarassa pysähtyä

Kirja-arvio: Yllättävä aivoverenvuoto suisti sarjakuvataiteilijan elämän uomastaan – omakohtainen teos kuvaa sykähdyttävästi suurta pelkoa

Hemilä haukkuu kaupan aseman