Tiede & tekniikka

Postin pakettiautomaattien juuret ovat Virossa – kehitys jatkuu kohti robotisaatiota

Virolaisyhtiö Cleveron on toimittanut Viljandissa sijaitsevalta tehtaalta yhteensä lähes 4 000 pakettiautomaattia ympäri maailmaa.
Cleveron
Cleveronin valikoimiin kuuluu muun muassa elintarviketilausten noutoon tarkoitettu itsepalveluautomaatti.

Postin pakettiautomaattien juuret ovat Virossa, josta Posti – silloin nimeltään Itella – osti SmartPost-automaattiverkoston vuonna 2010.

"Havaitsimme, ettei oman pakettiautomaattiverkoston pyörittäminen pienillä markkinoilla ole isoa bisnestä. Päätavoitteemme oli teknologian kehitys. Silloin oli oikea aika myydä pois", muistelee Indrek Oolup, yksi SmartPostin perustajista.

SmartPostin juuret puolestaan juontavat huonekalujen verkkokauppaan. Huonekalukauppaan kehitetty toimitusformaatti alkoi kiinnostaa muitakin etämyyjiä.

"Pienempien pakettien lähettäjille tarvittiin pakettiautomaatit, ja ne päädyttiin kehittämään itse, koska tiimillä oli sopivasti osaamista. Markkinoilla oli valmiina vain järjettömän kalliita vaihtoehtoja."

Pakettiautomaattien valmistamista ja kehitystä jatkaa Virossa nykyisin Cleveron-niminen yritys, jonka johdossa Oolup toimii.

Cleveron on toimittanut Viljandissa sijaitsevalta tehtaalta yhteensä lähes 4 000 pakettiautomaattia ympäri maailmaa. Eniten niitä on Yhdysvalloissa ja Pohjois-Euroopassa. Cleveron toimittaa yhä automaatteja myös Suomen Postille.

Pakettiautomaattien valmistajia on Oolupin mukan maailmalla satoja. Menestyäkseen yrityksen pitää tarjota jotain, mitä muilla ei ole.

"Me aloitimme yhtenä ensimmäisistä robottimekaniikkaan perustuvien automaattien kehityksen."

Näissä automaateissa on kuluttajille näkyvillä vain yksi luukku. Taustalla piilee 200–300 lokeron varasto, josta robotti tuo paketin luukkuun muutamassa sekunnissa.

"Satojen lokeroiden pakettiautomaatti alkaisi muistuttaa suurta labyrinttiä. Robottimekaniikka mahdollistaa tehokkaan tilankäytön. Samalla paketti on saatava ulos nopeasti."

Oolupin mielestä pakettiautomaatit ovat mullistaneet erityisesti pk-yritysten mahdollisuudet kilpailla verkkokaupassa.

Amazonin ja AliBaban kaltaiset jätit saavat suurilta pakettitoimittajilta määräalennuksia, pienet kauppiaat eivät.

Kun kuluttajat ottivat pakettiautomaatit omakseen, jakelukuluja olikin jakamassa iso joukko pieniä toimijoita.

Cleveron käynnistää tämän vuoden aikana Virossa kokeilun, jossa robottilähetti vie paketin perille. Vastaanottaja voi määrittää kohtaamispaikan joustavasti vaikkapa kadun varrelle.

Lue myös:

Menikö paketti naapurikylään? Hiljaisetkin automaatit ruuhkautuivat korona-ajan verkkokauppahuumassa

Video: Ruokia voi nyt tilata ilmakuljetuksena Helsingissä – näin drone lennättää lähikaupasta tilatun makaronilaatikon nälkäisen luo

Cleveron
Cleveronin pakettiautomaatit syntyivät alun perin itse kehitetyksi ratkaisuksi verkkokauppaan, kertoo Indrek Oolup, joka on yksi virolaisyrityksen perustajista.
Lue lisää

Black Friday ja korona siivittivät Postin kaikkien aikojen pakettiennätykseen – viime viikolla käsiteltiin 1,5 miljoonaa pakettia

Postilta lähtenyt yrittäjä pystyttää toista pakettiautomaattiverkostoa Suomeen – "Ideana on kaikille toimijoille avoin automaatti"

Menikö paketti naapurikylään? Hiljaisetkin automaatit ruuhkautuivat korona-ajan verkkokauppahuumassa

Katso miten robotti löytää parsat maan alta ja napsii ne kyytiin – korvaa 25 ihmistä