Ulkomaat

Ihmiselle siirrettiin ensi kertaa sian sydän – 57-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen kerrotaan voivan hyvin

Elinsiirto on ensimmäinen osoitus siitä, että geneettisesti muunneltu eläimen sydän voi toimia kuin ihmissydän ilman, että keho hylkisi sitä välittömästi.
LEHTIKUVA/AFP
Marylandin yliopiston opetussairaalassa toteutetusta toimenpiteestä kertoi tiedotteessaan yliopiston lääketieteellinen tiedekunta.

Ihmiselle on siirretty ensimmäistä kertaa sian sydän. 57-vuotias mies sai geenimuunnellun sian sydämen perjantaina Marylandissa Yhdysvalloissa.

Marylandin yliopiston opetussairaalassa toteutetusta toimenpiteestä kertoi tiedotteessaan yliopiston lääketieteellinen tiedekunta.

Uuden sydämen saaneen David Bennettin kerrottiin kolme päivää leikkauksen jälkeen voivan hyvin. Tiedotteen mukaan elinsiirto on ensimmäinen osoitus siitä, että geneettisesti muunneltu eläimen sydän voi toimia kuin ihmissydän ilman, että keho hylkisi sitä välittömästi.

Parantumattomasta sydänsairaudesta kärsinyt Bennett oli aiemmin todettu kelpaamattomaksi elinsiirtoon ihmiseltä. Tällaisessa päätöksessä on usein taustalla elinsiirron saajan erittäin huono terveys. Bennettin mukaan hänen vaihtoehtonsa olivat joko kuolema tai sydämensiirto.

"Haluan elää. Tiedän, että se on hakuammuntaa, mutta se on viimeinen vaihtoehtoni", mies sanoi tiedotteen mukaan päivää ennen leikkausta.

Bennett on viettänyt viime kuukaudet vuodepotilaana sydämen ja keuhkojen ohituskoneessa. Hän on nyt toipumassa elinsiirrosta, ja uuden elimen toimintaa seurataan tarkasti.

"Odotan innolla, että pääsen ylös sängystä toivuttuani", Bennett sanoi ennen leikkausta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA myönsi leikkaukselle hätäluvan uudenvuodenaattona.

"Tämä oli läpimurtoleikkaus ja tuo meidät yhden askeleen lähemmäs elinpulakriisin ratkaisemista", sanoo sydämensiirron tehnyt Bartley Griffith tiedotteessa.

"Etenemme varovasti, mutta olemme myös optimistisia, että tämä ensimmäinen laatuaan oleva leikkaus tarjoaa tärkeän uuden vaihtoehdon potilaille tulevaisuudessa", Griffith jatkaa.

Yliopiston ksenotransplantaatio-ohjelman perustajiin kuuluva kirurgian professori Muhammad Mohiuddin kuvailee tiedotteessa leikkausta vuosien tutkimuksen huipentumaksi. Tutkimuksen puitteissa on aiemmin muun muassa tehty elinsiirtoja sioilta paviaaneille.

Yhdysvalloissa noin 110 000 ihmistä odottaa parhaillaan elinsiirtoa, ja yli 6 000 potilasta kuolee vuosittain ennen uuden elimen saamista. Lajien väliset elinsiirrot ovat elinpulan vuoksi olleet pitkään tutkijoiden kiinnostuksen kohteena.

Bennettin uusi sydän on peräisin sialta, joka kuului laumaan, jolle oli tehty geneettisiä muokkaustoimenpiteitä. Sialta oli poistettu kolme geeniä, joiden läsnäolo olisi johtanut siihen, että ihmiskeho hylkisi sian elintä. Sialta oli poistettu myös geeni, joka olisi johtanut sian sydänkudoksen liialliseen kasvuun. Lisäksi genomiin lisättiin kuusi ihmisgeeniä.

Sikojen sydänläppiä käytetään nykyisin jo laajasti ihmisillä. Myös siannahkaa voidaan siirtää palovammoja saaneille ihmisille.

Lue lisää

Sikayrittäjät jättivät lausunnon eläinten hyvinvointilakiin: rikkoontunut porsitushäkki voitava korvata ehjällä, eläinten pitäjän oikeusturvasta varmistuttava valvonnoissa

Röh ja räks! Katso videolta, miten possut innostuivat ulkotarhaan tuodusta joulukuusesta – osa viihtyy pihalla jopa paukkupakkasilla

Sian munuainen siirrettiin ihmiselle – hylkimisreaktio estettiin geenimuuntelun avulla

Onko sika empaattinen? Villisiat käyttäytyivät kenttäkokeessa poikkeuksellisella tavalla: Saapuivat auttamaan loukutettuja lajitovereitaan