Kauppa perää uusia lihatuotteita
Kauppa toivoo lihatiskille uusia, erilaisia tuotteita. Herkuttelijalle kelpaisivat myös luut ja rasva. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoTAMPERE (MT)
Vastuullisuudella on seitsemän ulottuvuutta: ympäristö, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, talous ja sosiaalinen vastuu paikallisesta hyvinvoinnista, Eviran pääjohtaja Matti Aho määritteli PI-johtamiskoulun Lihaforumissa keskiviikkona.
Lihantuottajien puheenvuoroissa niistä korostui talous, tuotannon kannattavuus. Ilman sitä on vaikea toteuttaa hyviä pyrkimyksiä.
Vastuullisuus ylittää sen, mitä laki vaatii. Se aiheuttaa kustannuksia, joista pitää saada korvaus.
Nyt niin ei ole, S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu myönsi. Hänen mukaansa vastuullisuus ei ole kuluttajalle riittävän selkeä asia. Se ei myy, ei tuota parempaa hintaa.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että vastuullisuuden voisi unohtaa, Alarotu lisäsi.
”Lain vaatimukset pitää hiukan ylittää, jotta voimme ylpeydellä puhua suomalaisesta ruuasta. Mutta tarvitaan sellaisia kriteereitä ja merkkejä, jotka kuluttaja ymmärtää ja joista hän on valmis maksamaan.”
Tuottajien mielestä sianlihan Sikava on jo sellainen. Alarodun mielestä ei: ”Se on standardi, se on kaikilla.”
Alarotu peräänkuulutti erilaistumista, uusia tuotteita. Hän patisti liha-alaa ottamaan oppia Valiosta ja kananmunista. Sen vertailun lihantuottajat ja lihateollisuuden edustajat tunnustivat häviävänsä.
”Mutta muutos on jo alkanut”, HK-Scanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen vakuutti ja Alarotu myönsi.
Alarotu kaipasi lihatiskille uusia herkkuja, ja joitakin vanhoja: ”Miksi luut ja rasva leikataan pois?”
”Kun kaikki tekevät samaa, kilpailu painaa hintaa alas. Tehkää erilaista kuin muut. Miettikää, mitä kuluttaja haluaa!”
Tällä hetkellä myyvä erilaisuus on luomu. Sitä Alarotu haluaa lihatiskeille lisää.
Lihantuottajien mukaan hinnan pitää olla moninkertainen, jotta luomuliha kannattaa.
Monen mielestä se ei ole edes vastuullista, koska eläimet eivät luomussa saa kaikkia ravinteita riittävästi.
”Jos se ei olisi luomua, se olisi eläinrääkkäystä”, Kari Yli-Ojanperä sanoi.
Tuottajien ja lihateollisuuden luottamushenkilöiden haaveena on säännösten muuttumisen jäädyttäminen kymmeneksi vuodeksi, jotta toimintaa voisi kehittää oma-aloitteisesti. Sen työn pelätään menevän hukkaan, jos se sitä mukaa muuttuu säännöksiksi.
Kati Pulli Eläinsuojeluyhdistysten liitosta vastusti ainakin eläinsuojelulain uudistuksen lykkäämistä.
”Ei työ mene hukkaan, jos se on etukäteen tehty. Sitä paitsi edellisestä eläinsuojelulain uudistuksesta on 20 vuotta, ja muutoksiin tulee siirtymäaikoja.”
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaati vastuullisuuden ulottamista tuontiin ja julkisiin hankintoihin.
”On pöyristyttävää, että verorahoilla syötetään koululaisille ruokaa, jonka tuontiraaka-aineet eivät täytä Suomen vaatimuksia eläinten hyvinvoinnista.”
Marc Jansen Hollannin vähittäiskauppayhdistyksestä kertoi sikäläisestä koko ruokaketjun yhteistyöstä. Sellaista tuottajat kaipaavat Suomeenkin.
”Tuottajat eivät ole tyytyväisiä ketjun suorituskykyyn”, Marttila viestitti niin kaupalle kuin teollisuudelle. ”Uskon kuitenkin, että liha-ala alkaa olla valmis siirtymään reviirien puolustamisesta suuriinkin uudistuksiin.”
HEIKKI VUORELA
Kun kaikki tekevät samaa,
kilpailu painaa hintaa alas.
Tehkää erilaista kuin muut.
Miettikää, mitä kuluttaja haluaa!«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
