Lihasuositus herättää huolta tuottajissa
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi toivoo, ettei kuluttajille synny turhan kielteistä käsitystä punaisen lihan syömisestä.
”Me suomalaiset olemme oppineet, että punainen liha on mainio proteiinin ja raudan lähde. Haluankin korostaa ruokavalion monipuolisuutta, kohtuullisuutta ja sesongin mukaista vaihtelua.”
Syväniemi kuuluu MTK:n edustajana suosituksesta päättäneeseen Valtion ravitsemusneuvottelukuntaan. Koulutukseltaan hän on kotitalousopettaja.
”Toki harmittaa, että punaisen lihan ja lihavalmisteiden käytön vähentämistä painotetaan suosituksissa hyvinkin voimakkaasti ja tuodaan esiin punaisen lihan epäedullisia vaikutuksia terveyteen.”
”Suositus huolestuttaa etenkin suomalaista lihantuottajaa.”
Lihan käyttö olisi Syväniemen mielestä kannattanut suosituksissa erottaa lihavalmisteista, kuten makkarasta ja leikkeleistä.
”Lihavalmisteissa on aina mukana suolaa, mausteita, lisäaineita ja muita raaka-aineita lihan lisäksi. Siksi liha ja lihavalmisteet olisi pitänyt käsitellä erikseen. ”
Suosituksilla ei ole Syväniemen mukaan välitöntä vaikutusta lihan tuotantoon tai kulutuslukuihin. ”Pitkällä aikavälillä vaikutusta voi olla.”
Osa väestöstä on Syväniemen mukaan tottunut syömään runsaasti lihaa. Heille enintään puoli kiloa punaista lihaa viikossa voi tehdä tiukkaa.
Suositus on suurin piirtein sama kuin syöpäjärjestöillä.
Syväniemeä ilahduttaa, että ravitsemussuosituksissa tunnustetaan moneen kertaan ruokakulttuurin vaikutus ravitsemukseen.
”Suomalainen maataloustuotanto pystyy kyllä tarjoamaan meille hyvät eväät. Kannustankin kuluttajia seuraamaan oman ruokansa alkuperää.”
Ruokavalio on suositusten mukaan kokonaisuus, jota mikään yksittäinen ruoka-aine ei kaada.
”Jonakin viikkona syödään enemmän tiettyä ruoka-ainetta ja toisella viikolla toista. Esimerkiksi sopivat kananmunat. Joku viikko saattaa mennä ilman kananmunia ja toisella viikolla niitä voidaan syödä enemmänkin.”
Kananmunia suositellaan syötäväksi enintään 2–3 kappaletta viikossa. Rajoitus perustuu Syväniemen mukaan kananmunien sisältämään kolesteroliin.
”Henkilö, jolla ei ole kolesterolihaasteita, nauttikoon kananmunia hyvällä mielellä. Taipumus korkeaan kolesterolitasoon on geeniperimässä joka kolmannella suomalaisella.”
Ruokakulttuuriasiamies toivoo kuluttajien soveltavan suosituksia rennosti ja ruuasta nauttien.
”Meidän kaikkien on hyvä kuunnella oman kehomme viestejä ja syödä sen mukaan, että voimme hyvin ja jaksamme olla energisiä.”
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
