Uusia tuulia grilliin
Nyt löytyi erinomainen tuliainen kesän mökkivisiiteille. Suomesta tuskin löytyy montaa huushollia, jossa ei tervehdittäisi ilolla Suurta grillikirjaa. Aika moni on kangistunut vanhoihin kaavoihin grillin äärellä. Harva se ilta tulilla sihisevät iänikuiset makkarat, lihat, maissit ja kasvisnyytit.
Itse ainakin otan ilolla vastaan vinkit marinoinnista, maustamisesta ja kastikkeiden teosta. Kotipihalle voi saada tuulahduksia kaukomailta.
On aika ottaa grillistä kaikki irti. Yli 400-sivuisessa järkäleessä esitellään rapiat 200 reseptiä grillimestareiden iloksi. Perinteisten lihojen grillaamiseen saa hyviä niksejä, mutta toki tarjolla on reseptejä myös vaativampaan makuun. Harva on grillannut viiriäisiä.
Myös makkaroiden tekoon on useita reseptejä.
Varoituksena todettakoon, että kirjaa kannata selailla vain, jos lähistöllä on grilli. Mehevät kuvat nostattavat himon iskeä hampaansa tirisevään lihaan. Tästä päästäänkin siihen, että kasvissyöjälle kirja antaa hyvin vähän.
Kalareseptejä voinee soveltaa lähijärven antimiin. Miinuksen kirja saa grillatusta tonnikalapihvistä. Isot tonnikalalajit uhkaavat ehtyä maailman meristä, koska niitä kalastetaan liikaa.
Lopuksi esitellään jokunen grillissä valmistettava kasvis- ja hedelmälisuke sekä neuvotaan leivän ja pitsan paistamiseen hiilillä. Hyödyllinen ohjeistus löytyy myös hiiligrillin lämpötilan tunnusteluun kädellä.
Kirjailija Rachel Lane on kotoisin Australiasta, jossa grillaaminen lienee kansaa yhdistävä harrastus. Tästä päätellen on lupa odottaa hyvää.
P.S. Jos pakastimeesi on jäänyt joulukinkku lojumaan, voit valmistaa senkin grillissä karpalo- ja balsamietikkakuorrutteen kera.
KATJA LAMMINEN
Lane Rachel: Suuri grillikirja. 415 sivua. Readme.fi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
