Keinolihaa kauppoihinehkä jo viiden vuoden päästä
Keinoliha voi tulla kauppoihin paljon aiemmin kuin on arvioitu. Aihetta tutkiva Hanna Tuomisto kertoo, että tuoreimpien arvioiden mukaan keinolihaa lastataan marketin hyllyihin viiden vuoden sisällä. Aikaisemmin on puhuttu kymmenistä vuosista.
”Ensimmäinen prosessoitu tuote voi olla makkara, jossa pystytään käyttämään solumassaa. Pihviä saa odottaa aika paljonkin kauemmin”, Tuomisto kertoo.
Lihantuottajan ei kuitenkaan kannata huolestua ainakaan 20 vuoteen.
Tällä hetkellä keinoliha on tutkimusasteella. Rahoitusta on niukasti.
Ensimmäinen markkinoille tuleva tuote on Tuomiston mukaan luultavasti pienen mittakaavan erikoistuote. Markkinaosuutta keinoliha saa vasta, kun se muistuttaa tavanomaista lihaa ja kun sen hinta laskee.
”Siinä menee pitkään. Suomessa ja EU:ssa tapahtuu luontaistakin muutosta, tilat eivät löydä jatkajia.”
”Luulen, että luontainen muutos menee käsi kädessä keinolihan kehittymisen kanssa.”
Myös EU-lupaprosessi voi hidastaa kuviota. Toisaalta keinolihassa ihmisen ravintoketjuun ei periaatteessa tule mitään uutta.
Geenimanipulointi nopeuttaisi Tuomiston mukaan prosessin kehittämistä.
Sitä ei kuitenkaan käytetä, sillä ihmisten ennakkoluulot ja pelot ovat muutenkin merkittävässä asemassa keinolihatutkimuksessa.
PAULA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
