SIENET
Kantarellin eli keltavahveron hyviä tuntomerkkejä ovat keltainen väri ja suppilomainen muoto sekä lakin
alapuolella olevat juonteiset, helttamaiset poimut.
Kasvaa koivumetsässä.
Sudi roskat pois ja laita
pilkottuna keittokattilaan.
Maku on parhaimmillaan
keittona tai muhennoksena.
Säilyy hyvin muutamia päiviä kylmässä.
Lisää mausteeksi keittoon yrttejä, esimerkiksi tuoretta rosmariinia, timjamia tai
rakuunaa.
Sulatejuusto sakeuttaa
keiton, makukermat tuovat vaihtelua.
Mustatorvisienen tunnistat
suppilomaisesta, harmaan-
mustasta ohutmaltoisesta
itiöemästä.
Sienessä ei ole helttoja, lakin ja jalan välillä ei ole selvää rajaa.
Sienen ulkopinta on
sinertävän harmaa ja tyvestä musta. Malto on harmaan-
mustaa.
Suotuisimpia kasvupaikkoja ovat tuoreet lehdot ja
kangasmetsät.
Sieni kasvaa useiden sienten tiheinä ryhminä kuten suppilovahverot.
Mustatorvisientä kannattaa etsiä samoilta seuduilta,
mistä sitä on aikaisemminkin tavannut.
Ei vaadi esikäsittelyä.
Maku on voimakas, joten
pienestäkin määrästä syntyy herkullinen keitto.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
