YRTTIMAAN TARINOITA Korianteri tuoksuu luteelle
Korianterin hedelmiä, joita sanotaan siemeniksi, voi lisätä leipätaikinaan tai pureskella sellaisenaan ilmavaivoja karkottamaan. Niiden ansiosta suolen puhallus ”on hiljaista ihan, ei paukkuvaa”, kuten Armas J. Pulla riimittelee maustekirjassaan.
Korianterin siemenissä on raikkaan appelsiininen maku. Jauhettu siemen on tärkeä osa curry-mausteseosta.
Suomen kesässä korianterin siemenet eivät aina ennätä tuleentua. Mutta kasvia ei pidä tämän vuoksi katsoa ylen, sillä korianterin lehtiä voi silputa salaatteihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Tätä ”kiinalaista persiljaa” käytetään paljon Kaukoidän ja Meksikon keittiöissä.
Tuoreen korianterin maku ja tuoksu saattavat vaatia totuttelua. Kasvi on saanut nimensä tuoksustaan, jota on verrattu luteen hajuun. Lude on kreikaksi koris. Jotkut, esimerkiksi osa puutarhan tuhohyönteisistä, pitävät tuoksua epämiellyttävänä.
Korianterin ja ihmisen yhteiselo on kestänyt kauan. Sitä on löydetty yli 3 000 vuotta sitten eläneen faarao Tutankhamonin haudasta. Mooseksen kirjan mukaan israelilaisten taivaasta saama manna muistutti ”korianterin siemeniä, mutta oli valkoista ja maistui hunajaleivältä”.
Kokemusteni mukaan kukkakärpäset viihtyvät korianterilla. Lämpimänä loppukesän päivänä niitä pelmahtaa korianteripenkistä kokonainen pilvi.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
