Vappupöytä notkuu Saksan herkkuja
Vappuna ilotellaan saksalaisittain perunasalaatin, hapankaalin ja bratwurstin voimalla. Siemensämpylöiden ja suolarinkeleiden päälle sipaistaan ruukkujuustoa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoSatojen makkaralajikkeiden Saksassa jokaiselle löytyy oma suosikkinsa. Tunnetuin lienee bratwurst. Se on rakenteeltaan napakka ja koko vaihtelee pikkurillin kokoisesta reilun nakin kokoiseen. Vaalea makkara on maustettu yrteillä ja sipulilla. Bratwurstin kanssa maistuu currykastike, perunasalaatti ja hapankaali.
Hapankaali on saksalaisten herkkua. Hapattamalla on perinteisesti säilötty kasviksia, sieniä, jopa kalaa ja lihaa. Hapankaali sopii salaatteihin, pataruokiin, lisäkkeeksi ja piirakoiden täytteisiin. Sitä syödään possunpotkan tai kalkkunan kanssa.
Leipä maistuu saksalaisille. Pikkuleipomoista haetaan tuoretta leipää ja sämpylöitä. Pinnalle ripotellaan erilaisia siemeniä. Unikonsiemenet ovat tyypillisiä vaaleiden sämpylöiden pinnalla. Päivä päättyy ilta-ateriaan, jolloin pöytään katetaan leipää ja erilaisia kylmiä leikkeleitä ja vihanneksia.
Kahvin kanssa tarjottavien keksien ja kakkujen runsaus hakee vertaansa. Makeat kakut ovat toinen toistaan muhkeampia rahkakakkuja.
Saksalainen juo mielellään olutta. Sen kanssa pikkusuolaisena maistuvat suolakiteiden peittämät rinkelit.
6 annosta
500 g hapankaalia
1 prk (120 g) smetanaa
1 rkl hunajaa
3 valkosipulin kynttä
Sekoita hapankaalin joukkoon muut ainekset, valkosipulit murskattuna. Kuumenna. Tarjoa nakkien ja liharuokien kanssa. Sopii myös kylmänä tarjottavaksi.
6–8 annosta
1 kg perunoita
1 tl suolaa
hienonnettua mustapippuria
2 (450 g) omenaa
2 (200 g) maustekurkkua
100 g (puolikas) purjoa
1 tlk (105 / 65 g) isoja kapriksia
1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl sinappia
persiljaa
Keitä perunat kuorineen. Kuori lämpimänä ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Ripota perunoille hiukan suolaa ja mustapippuria. Kuori ja kuutioi omenat. Leikkaa kurkut kuutioiksi. Hienonna purjo hyvin hienoksi. Yhdistä ainekset. Sekoita öljyyn sitruunamehu ja sinappi. Valuta kastike salaatin joukkoon. Lisää persiljasilppua. Anna tekeytyä kylmässä muutama tunti.
5 annosta
400 g bratwursteja
Kastike
1 prk (200 g) crème fraîchea
1/2 dl ketsuppia
1 tl currya
3–4 sipulinlaukkaa
tai ruohosipulia
Kuumenna makkarat voileipägrillissä tai paistinpannulla. Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa kuumien bratwurstien kastikkeena.
24 kpl
1 prk (250 g) maitorahkaa
4 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl fariinisokeria tai siirappia
1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
noin 11 dl vehnä-
tai sämpyläjauhoja
50 g voita
Pinnalle
maitoa
kurpitsan-, seesamin-, unikon- ja auringonkukan siemeniä
Sekoita hiiva, suola ja fariinisokeri kädenlämpöiseen rahka-vesiseokseen. Lisää auringonkukan siemenet ja jauhot. Alusta hyvin ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Kohota kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina kimmoisaksi. Leivo 24 sämpylää. Kohota ja voitele maidolla. Ripota pinnalle siemeniä. Paista 225 asteessa 12 minuuttia.
4 dl
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 pussi (150 g) emmental-
raastetta
1–2 valkosipulin kynttä
hienonnettuna
1/4 tl mustapippurirouhetta
1–2 rkl sinappia
tai piparjuuritahnaa
1/2 dl persiljasilppua
1/4 tl suolaa
Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia. Tarjoa siemensämpylöiden kanssa.
6 annosta
100 g pekonia
1 iso sipuli
4 dl vettä
5 maustepippuria
1/2 rkl suolaa
800 g (noin 5 kpl) perunoita
3 grillimakkaraa
2 (100 g) etikkapunajuurta
2–3 (100 g) maustekurkkua
(hapankaalia)
Suikaloi pekoni ja makkarat. Hienonna sipuli. Leikkaa kuoritut perunat lohkoiksi. Ruskista pekoni padassa. Lisää sipuli, vesi, mausteet ja perunalohkot. Hauduta noin 10 minuuttia. Lisää makkarasuikaleet. Hauduta kypsäksi ja lisää tarvittaessa vettä.
Lisää lopuksi maustekurkku ja etikkapunajuuret suikaleina. Hapankaalia voit lisätä maun mukaan. Kuumenna.
20 kpl
3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
8 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
Pinnalle
1 valkuainen
1 rkl vettä
2 rkl suolarakeita
(parmesaaniraastetta)
Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Sekoita puolet jauhoista ja sokeri veteen. Anna kohota peitettynä noin puoli tuntia. Alusta joukkoon loput jauhot, suola ja voisula. Kohota taikina.
Vaivaa taikinasta pötkö ja jaa se 20 osaan. Pyörittele palat noin 20 sentin nauhoiksi. Jätä nauha keskeltä paksummaksi. Muotoile rinkiläksi ja kiepauta nauhat keskeltä toistensa ympäri.
Vatkaa valkuainen rikki ja lisää vähän vettä. Voitele kohonneet rinkilät. Ripottele pinnalle karkeita suolarakeita ja halutessasi juustoraastetta.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
5–6 annosta
4 liivatelehteä
3 dl maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
2 rkl vanilliinisokeria
1 1/2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
Kastike
2 dl mansikoita tai vadelmia
2 rkl sokeria
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 10 minuuttia. Purista lehdet kuiviksi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos jogurtin joukkoon.
Lisää muut ainekset, kerma vaahdotettuna. Jaa seos jälkiruokakulhoihin ja anna hyytyä. Soseuta marjat ja mausta sokerilla. Lusikoi kastiketta hyytelön päälle.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
