Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vappupöytä notkuu Saksan herkkuja

    Vappuna ilotellaan saksalaisittain perunasalaatin, hapankaalin ja bratwurstin voimalla. Siemensämpylöiden ja suolarinkeleiden päälle sipaistaan ruukkujuustoa. Jaana Kankaanpää
    Vappuna ilotellaan saksalaisittain perunasalaatin, hapankaalin ja bratwurstin voimalla. Siemensämpylöiden ja suolarinkeleiden päälle sipaistaan ruukkujuustoa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Satojen makkaralajikkeiden Saksassa jokaiselle löytyy oma suosikkinsa. Tunnetuin lienee bratwurst. Se on rakenteeltaan napakka ja koko vaihtelee pikkurillin kokoisesta reilun nakin kokoiseen. Vaalea makkara on maustettu yrteillä ja sipulilla. Bratwurstin kanssa maistuu currykastike, perunasalaatti ja hapankaali.

    Hapankaali on saksalaisten herkkua. Hapattamalla on perinteisesti säilötty kasviksia, sieniä, jopa kalaa ja lihaa. Hapankaali sopii salaatteihin, pataruokiin, lisäkkeeksi ja piirakoiden täytteisiin. Sitä syödään possunpotkan tai kalkkunan kanssa.

    Leipä maistuu saksalaisille. Pikkuleipomoista haetaan tuoretta leipää ja sämpylöitä. Pinnalle ripotellaan erilaisia siemeniä. Unikonsiemenet ovat tyypillisiä vaaleiden sämpylöiden pinnalla. Päivä päättyy ilta-ateriaan, jolloin pöytään katetaan leipää ja erilaisia kylmiä leikkeleitä ja vihanneksia.

    Kahvin kanssa tarjottavien keksien ja kakkujen runsaus hakee vertaansa. Makeat kakut ovat toinen toistaan muhkeampia rahkakakkuja.

    Saksalainen juo mielellään olutta. Sen kanssa pikkusuolaisena maistuvat suolakiteiden peittämät rinkelit.

    6 annosta

    500 g hapankaalia

    1 prk (120 g) smetanaa

    1 rkl hunajaa

    3 valkosipulin kynttä

    Sekoita hapankaalin joukkoon muut ainekset, valkosipulit murskattuna. Kuumenna. Tarjoa nakkien ja liharuokien kanssa. Sopii myös kylmänä tarjottavaksi.

    6–8 annosta

    1 kg perunoita

    1 tl suolaa

    hienonnettua mustapippuria

    2 (450 g) omenaa

    2 (200 g) maustekurkkua

    100 g (puolikas) purjoa

    1 tlk (105 / 65 g) isoja kapriksia

    1/2 dl rypsiöljyä

    2 rkl sitruunamehua

    2 rkl sinappia

    persiljaa

    Keitä perunat kuorineen. Kuori lämpimänä ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Ripota perunoille hiukan suolaa ja mustapippuria. Kuori ja kuutioi omenat. Leikkaa kurkut kuutioiksi. Hienonna purjo hyvin hienoksi. Yhdistä ainekset. Sekoita öljyyn sitruunamehu ja sinappi. Valuta kastike salaatin joukkoon. Lisää persiljasilppua. Anna tekeytyä kylmässä muutama tunti.

    5 annosta

    400 g bratwursteja

    Kastike

    1 prk (200 g) crème fraîchea

    1/2 dl ketsuppia

    1 tl currya

    3–4 sipulinlaukkaa

    tai ruohosipulia

    Kuumenna makkarat voileipägrillissä tai paistinpannulla. Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa kuumien bratwurstien kastikkeena.

    24 kpl

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    4 dl vettä

    50 g hiivaa

    1 tl suolaa

    1 rkl fariinisokeria tai siirappia

    1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

    noin 11 dl vehnä-

    tai sämpyläjauhoja

    50 g voita

    Pinnalle

    maitoa

    kurpitsan-, seesamin-, unikon- ja auringonkukan siemeniä

    Sekoita hiiva, suola ja fariinisokeri kädenlämpöiseen rahka-vesiseokseen. Lisää auringonkukan siemenet ja jauhot. Alusta hyvin ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Kohota kaksinkertaiseksi.

    Vaivaa taikina kimmoisaksi. Leivo 24 sämpylää. Kohota ja voitele maidolla. Ripota pinnalle siemeniä. Paista 225 asteessa 12 minuuttia.

    4 dl

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    1 pussi (150 g) emmental-

    raastetta

    1–2 valkosipulin kynttä

    hienonnettuna

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    1–2 rkl sinappia

    tai piparjuuritahnaa

    1/2 dl persiljasilppua

    1/4 tl suolaa

    Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia. Tarjoa siemensämpylöiden kanssa.

    6 annosta

    100 g pekonia

    1 iso sipuli

    4 dl vettä

    5 maustepippuria

    1/2 rkl suolaa

    800 g (noin 5 kpl) perunoita

    3 grillimakkaraa

    2 (100 g) etikkapunajuurta

    2–3 (100 g) maustekurkkua

    (hapankaalia)

    Suikaloi pekoni ja makkarat. Hienonna sipuli. Leikkaa kuoritut perunat lohkoiksi. Ruskista pekoni padassa. Lisää sipuli, vesi, mausteet ja perunalohkot. Hauduta noin 10 minuuttia. Lisää makkarasuikaleet. Hauduta kypsäksi ja lisää tarvittaessa vettä.

    Lisää lopuksi maustekurkku ja etikkapunajuuret suikaleina. Hapankaalia voit lisätä maun mukaan. Kuumenna.

    20 kpl

    3 dl vettä tai maitoa

    25 g hiivaa

    8 dl vehnäjauhoja

    1 tl sokeria

    1 tl suolaa

    50 g voita sulatettuna

    Pinnalle

    1 valkuainen

    1 rkl vettä

    2 rkl suolarakeita

    (parmesaaniraastetta)

    Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Sekoita puolet jauhoista ja sokeri veteen. Anna kohota peitettynä noin puoli tuntia. Alusta joukkoon loput jauhot, suola ja voisula. Kohota taikina.

    Vaivaa taikinasta pötkö ja jaa se 20 osaan. Pyörittele palat noin 20 sentin nauhoiksi. Jätä nauha keskeltä paksummaksi. Muotoile rinkiläksi ja kiepauta nauhat keskeltä toistensa ympäri.

    Vatkaa valkuainen rikki ja lisää vähän vettä. Voitele kohonneet rinkilät. Ripottele pinnalle karkeita suolarakeita ja halutessasi juustoraastetta.

    Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

    5–6 annosta

    4 liivatelehteä

    3 dl maustamatonta jogurttia

    1 dl sokeria

    2 rkl vanilliinisokeria

    1 1/2 rkl sitruunamehua

    2 dl kuohukermaa

    Kastike

    2 dl mansikoita tai vadelmia

    2 rkl sokeria

    Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 10 minuuttia. Purista lehdet kuiviksi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos jogurtin joukkoon.

    Lisää muut ainekset, kerma vaahdotettuna. Jaa seos jälkiruokakulhoihin ja anna hyytyä. Soseuta marjat ja mausta sokerilla. Lusikoi kastiketta hyytelön päälle.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF