Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhannuksena grilli käy kuumana

    Makkarat ja sämpylät saavat rapean paahteisen pinnan grillissä. Raparperiketsuppi ja kasvissalsa täydentävät kesäisen grilliannoksen.

    Juhannuspäivänä grillissä paistuu pestolla maustettu broileri tai kasleri. Kypsennä lisäksi maissintähkiä, pikkusipuleita, pujota vartaaseen kypsymään minitomaatteja, mozzarellapallosia sekä paprikasuikaleita.

    Jälkiruuaksi grillataan kuorineen banaania. Mustanruskeaksi paahtuneet banaanit kuoritaan ja nautitaan jäätelön ja sulatetun suklaan kera.

    10 kpl

    5 dl maitoa tai vettä

    25 g hiivaa

    2 dl kaura- tai spelttihiutaleita

    1 tl suolaa

    2 rkl siirappia

    9–10 dl sämpyläjauhoja

    50 g voita

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kaurahiutaleet ja anna turvota noin 15 minuuttia. Lisää suola, siirappi ja alusta joukkoon jauhot ja pehmeä voi. Kohota. Leivo kohonneesta taikinasta 10 pyöreää sämpylää tai 15 pitkulaista.

    Anna kohota. Kun painat sormella, niin kohonnut taikina nousee takaisin. Kypsennä 225 asteessa 15 minuuttia.

    noin 5 dl

    1 punasipuli

    1 valkosipulin kynsi

    5 dl raparperiviipaleita

    1 dl vettä

    1 dl fariinisokeria

    1 rkl etikkapunajuuren lientä

    1/2 tl mustapippuria

    1/4 tl suolaa

    1 dl tomaattimurskaa

    (2 rkl makeaa chilikastiketta)

    Leikkaa kuoritut sipulit kuutioiksi. Kuori raparperi ja viipaloi. Laita kaikki ainekset teräskattilaan ja keitä, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Soseuta tasaiseksi. Lisää etikkapunajuuren lientä, jos kaipaat lisähappoa. Mausta halutessasi vielä chilikastikkeella.

    noin 4 dl

    1 muna

    2 rkl voimakasta sinappia, esim. Dijon

    3 dl rypsiöljyä

    1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

    1/2 tl suolaa

    1 maustemitta valkopippuria

    Levitä astiapyyhe pöydälle suojaksi ja nosta korkea kulho sen päälle. Yhdistä kulhossa muna, sinappi ja puolet viinietikasta. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle. Mittaa rypsiöljy päälle ja nosta sauvasekoitinta hiljalleen, jolloin pohjalta alkaen muodostuu emulsio. Mausta vielä lopulla viinietikalla, suolalla ja ripauksella valkopippuria.

    Valmis majoneesi säilyy kylmässä 3–4 vuorokautta.

    5 annosta

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    tai turkkilaista jugurttia

    1 rkl sitruunamehua

    1/4 tl suolaa

    1/2 rkl sokeria

    1/2 tl rouhittua mustapippuria

    2 rkl vahvaa sinappia

    Sekoita salaatinkastike ja anna sen maustua ennen tarjoilua.

    5–6 annosta

    3 tomaattia

    1/2 (100 g) kurkkua

    1 punasipuli

    1 valkosipulin kynsi

    4–5 mustaa oliivia

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 dl yrttisilppua: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia

    1/2 dl makeaa chilikastiketta

    Leikkaa kurkku ja tomaatit mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. (Jos tomaatit ovat hyvin mehukkaita, valuta niistä ylimääräinen liemi pois.) Leikkaa sipuli ja oliivit pienen pieniksi kuutioiksi. Purista valkosipulin kynsi ja yhdistä kaikki aineet. Anna makujen tasoittua pari kolme tuntia ennen tarjoilua.

    pitkä sämpylä

    nakki, bratwursti

    tai tofu-kasvisgrilleri

    raparperiketsuppia

    tomaattisalsaa

    Kuumenna grillissä sämpylän puolikkaat ja nakit. Laita toiselle pohjapuolikkaalle kuumennettu makkara ja salsaa. Pursota päälle raparperiketsuppia.

    pyöreä sämpylä

    viipale leikkelemakkaraa, esim. kinkku- tai lauantaimakkarasta

    sipuliviipaleita ja - varsia

    sinappia

    raparperiketsuppia

    Leikkaa kinkku- tai lauantaimakkarasta noin sentin paksuisia viipaleita. Kuumenna grillissä molemmin puolin. Grillaa myös kevätsipulin viipaleita ja varsia. Kuumenna grillissä sämpylän puolikkaat.

    Nosta sämpylänpohjalle makkaraviipale ja sivele sinapilla. Levitä päälle sipulia ja raparperiketsuppia. Nosta kansi päälle.

    8–10 annosta

    1 l omenatäysmehua

    1/2 dl siirappia

    1 sitruunan mehu

    5 dl sitruunajuomaa

    5 dl kivennäisvettä

    Sekoita siirappi ja mehut. Lisää joukkoon kylmä sitruunajuoma ja kivennäisvesi.

    4 annosta

    4 maustamatonta broilerin rintaleikettä

    50 g voita sulatettuna

    3 valkosipulin kynttä

    hienonnettuna

    2 rkl sitruunamehua

    1/2 dl pestoa

    1/2 tl suolaa

    Leikkaa broilerileikkeisiin syviä viiltoja. Yhdistä mausteet voisulaan ja kaada broilerien päälle. Anna maustua jääkaapissa hyvin peitettynä muutamia tunteja tai yön yli. Sekoita välillä, että maut tasaantuvat. Nosta broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä.

    Grillaa broilerit grillissä, paista muurinpohjapannulla tai kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45 min, kunnes liha on kypsää. Voitele välillä voi-pestoseoksella.

    400 g tuoretta kurkkua

    2 tomaattia

    2 dl turkkilaista jugurttia

    1 prk (200 g) raejuustoa

    2 rkl sitruunamehua

    1 tl sitruunapippuria

    1 tl suolaa

    1/2 dl persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna

    Valmista kastike. Kuori kurkku ja halkaise se pituussuunnassa. Poista siemenet lusikalla. Halkaise tomaatit ja poista siemenet lusikalla. Kuutioi kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Yhdistä muiden aineiden kanssa. Tarjoa kastiketta broilerin ja perunoiden kanssa.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF