Perunan sisältämä myrkky syy lemmikkien vakaviin oireisiin, varmistaa Ruokavirasto
Ruokaviraston tutki näytteitä, jotka oli otettu Smaak Herkkä Kala -rehusta Musti ja Mirri Oy:n varastolta ja Premium Pet Food Oy Liedon tehtaan käyttämistä raaka-aineista. Rehujen glykoalkaloidipitoisuuksille ei ole raja-arvoja.
Perunat on säilytettävä valolta suojattuna, jotta niihin ei muodostu solaniini nimistä myrkkyä. Kuva: Pekka FaliPerunaraaka-aineen sisältämät glykoalkaloidit ovat todennäköisesti syy siihen, että lemmikit saivat viime vuoden lopulla oireita Musti ja Mirri Oy:n koiranruuista, tiedottaa Ruokavirasto.
Ruokavirasto tutki viime marraskuussa markkinoilta vedettyjä lemmikkieläinten ruokia ja niiden raaka-aineita. Näytteitä otettiin Musti ja Mirri Oyn varastolta Smaak Herkkä Kala -rehusta sekä Premium Pet Food Oy Liedon tehtaan käyttämistä raaka-aineista. Smaak Herkkä Kala -rehu valmistetaan Liedossa.
Huomattavia glykoalkaloidien pitoisuuksia todettiin rehuseosten perunaraaka-aineessa ja valmiissa rehuseoksissa, joissa perunaraaka-aineen osuus reseptissä oli suuri, Ruokavirasto kertoo.
”Kun kyseessä on täysrehu, lemmikin saama glykoalkaloidimäärä rehun käyttöohjeen mukaisella annoksella lemmikin painokiloa kohden on ollut merkittävä.”
Ulkomaisen perunaraaka-aineen glykoalkaloidien pitoisuudet olivat tasoa 220 mg/kg rehua 12 prosenttia kosteuteen suhteutettuna. Kotimaisesta perunatärkkelyksestä mitatut glykoalkaloidien pitoisuudet olivat puolestaan tasoa 15 mg/kg rehua 12 prosentin kosteuteen suhteutettuna.
Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan.
Rehujen glykoalkaloidipitoisuuksille ei ole lainsäädännössä asetettu raja-arvoja.
Ruokavirasto muistuttaa, että valmistajalla on vastuu valmistamiensa rehujen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta. Jos lemmikkieläimen omistaja havaitsee tai epäilee puutteita ja ongelmia rehussa, hänen tulee ottaa yhteyttä valmistajaan tai ulkomailla valmistetun rehun osalta sen maahantuojaan.
Glykoalkaloidit
Kasvisten luontaisia myrkkyjä eli toksiineja, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan.
Saadaan pääasiassa perunasta, mutta niitä on myös raaoissa vihreissä tai vihertävissä tomaateissa.
Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi ja tomaatin tomatiiniksi.
Suurina annoksina aiheuttavat kitkerän sivumaun. Voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.
Vihertyneitä perunoita tai raakoja tomaatteja ei suositella käytettäväksi ravintona.
Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna.
Lähde: Ruokavirasto
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

