HS: Tällaista on ruokaan liittyvä rikollisuus − lihaa käsitellään kokonaan elintarvikevalvonnan ulkopuolella, ravintoloissa käytössä tarkastamatonta lihaa
Ruokaketjuun liittyvää rikollisuutta havaitaan Suomessa yhä useammin.
Ravintoloissa rikollisuus liittyy esimerkiksi tarkastamattoman lihan käyttöön. Kuva: Jaana KankaanpääHelsingin Sanomat on selvittänyt, millaista on elintarvikeketjuun liittyvä rikollisuus. Lehti huomauttaa, että tällaista rikollisuutta havaitaan Suomessa yhä useammin.
Lehti kertoo, että rikokset liittyvät esimerkiksi elintarvikkeiden valmistukseen. Lihaa leikataan, jauhelihaa jauhetaan ja kalaa käsitellään, pakataan tai jäädytetään kokonaan elintarvikevalvonnan ulkopuolella.
Toisaalta elintarvikerikoksia ilmenee Suomesa lehden mukaan myös ravintoloissa ja eläintiloilla. Ravintoloissa rikokset liittyvät epähygieenisiin olosuhteisiin, tarkastamattoman lihan käyttöön ja kasvisten, kalan tai lihan alkuperän väärentämiseen.
Eläintiloilla rikokset voivat liittyä esimerkiksi eläinten kohteluun ja teurastamiseen, lihan leikkaamiseen ja käsittelyyn epäasianmukaisissa olosuhteissa sekä tarkastamattoman lihan myyntiin.
HS:n jutussa todetaan, että elintarvikkeiden lisäksi rikollisuus voi liittyä eläinten rehuihin, lannoitteisiin, siemeniin, viljelijätukiin.
Vuodesta 2018 lähtien Ruokaviraston tietoon on tullut noin 300 elintarvikerikosepäilyä eri puolilta Suomea.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





