Hellan kulmalla Teetä helmillä, kiitos
Kun Suomessa nuoret notkuvat kaduilla energiajuomatölkit kädessä, Taiwanissa nuoriso ryystää kuplateetä eli maitoteetä tapiokahelmillä.
CNN haastatteli pari vuotta sitten juoman keksijää Lin Hsui Huita. Hän työskentelee teehuoneessa, jossa alettiin 1980-luvulla tarjoilla kiinalaista teetä kylmänä. Ajatus tuli Japanista, missä kahvia tarjottiin kylmänä.
Eräässä kokouksessa rouva Lin mutusti taiwanilaista jälkiruokaa fen yuania eli makeutettua tapiokavanukasta. Hän lusikoi sitä huvikseen teensä joukkoon.
Näin syntyi Taiwanin ylpeys, kuplatee. Sitä myydään joka puolella maata kahviloissa ja juomakojuissa.
Juoma on levinnyt ympäri maailmaa. Suomeen se löysi tiensä vasta pari vuotta sitten. Sen jälkeen teeohjeet ovat kiertäneet suomalaisissa blogeissa. Helsingissä kuplateetä saa muutamasta paikasta.
Tärkein ainesosa ovat tapiokapallerot, joista juoma on saanut nimensä. Niitä voi tilata internetistä. Sen jälkeen valmistus on yksinkertaista: haudutettuun teehen lisätään maito ja pehmeäksi keitetyt, kumimaiset tärkkelyhelmet.
Pallot saa kerkeästi kielelle leveällä pillillä ryystämällä. Ne valmistetaan maniokin eli kassavan juurimukulasta. Ei siis varsinaisesti lähiruokaa – Suomessa, Taiwanissa toki.
Taiwanissa juomaa kutsutaan helmiteeksi. Ihastuin siihen saarella opiskellessani.
En ole ikinä välittänyt limsoista tai muista virvoitusjuomista. Juon arkisin vain teetä, vettä, äidin viinimarjamehua ja maitoa – tässä järjestyksessä.
Yksinkertaisesta keksinnöstä on tehty monia variaatioita: on kylmää ja kuumaa, makeaa ja makeuttamatonta, hedelmäuutteita ja makusiirappeja. Tapiokapallot voi korvata hyytelökuutioilla.
Tässä tulee kuitenkin oma rajani vastaan. Taiwanilaisissa jälkiruuissa jäätelön, jugurtin ja hedelmien kanssa hyytelöt vielä menettelivät, mutta juomaan en räikeitä värejä ja hyökkääviä makuja kaipaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
