Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhlavieraita tulossa

    Rullattu voileipäkakku on kätevä ja helppo valmistaa. Se vie vähän tilaa jääkaapissa ja tarjoilupöydällä. Kauniisti koristeltu kakkurulla on näyttävä ja siisti, vaikka siitä on jo leikattu paloja.

    Kolmesta erilaisesta rullasta, kala, liha ja kasvis, löytyy varmasti pala jokaisen vieraan makuun.

    Varaa riittävästi aikaa rullan vetäytymiseen, jotta maut tasaantuvat ja leipä kostuu kunnolla.

    Jos haluat perinteisen kermakakun tilalle erilaisen tarjottavan, hyydytä keksipohjalle tuorejuustokakku. Keksipohjan voi korvata palalla kääretorttupohjaa tai kypsällä murotaikinalevyllä. Kostuta nämä pohjat ennen täyteen lisäystä.

    Hyydytetty kakku pysyy kahvipöydässä raikkaana kauemmin kuin kermalla kuorrutettu. Hyydytetyn kakun voi myös pakastaa ilman koristeita. Anna kakun sulaa rauhassa jääkaapissa.

    12–14 viipaletta

    12 isoa paahtoleipäviipaletta

    Kostutus

    1/2 dl maitoa

    Täyte

    1 rasia (200 g) kylmäsavulohituorejuustoa

    1 rasia (200 g) ruohosipuli-tuorejuustoa

    1 nippu tuoretta parsaa

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    200 g kylmäsavulohta

    Koristeluun

    parsannuppuja

    kylmäsavulohiviipaleita

    pieniä sitruunaviipaleita

    Laita kaksi tuorekelmun palaa osittain päällekkäin alumiinifolion päälle. Alumiinifolio tekee alustasta tukevamman rullattavaksi.

    Leikkaa leipäviipaleista reunat. Aseta viipaleet vieri viereen suorakaiteeksi kelmulle (4 x 3 palaa). Ota keskimmäisestä rivistä yksi pala ja leikkaa puoliksi. Laita palat rivin päätyihin ja tiivistä rivi. Näin syntyy tiiliseinämäinen alusta, jota on helpompi käsitellä. Kostuta levy.

    Poista parsoista puumainen osa. Keitä parsat kypsiksi niin, että nuput jäävät keitinveden yläpuolelle. Leikkaa nuput koristeeksi. Soseuta loppu pehmeä osa. Sekoita tuorejuusto ja parsasose (noin 1 dl) sekä mausteet. Jos seos on liian paksua, ohenna sitä hiukan maidolla. Levitä täytettä levylle.

    Jätä noin 1/4 kuorrutukseen. Hienonna savulohi ja ripottele täytteen päälle.

    Rullaa folioiden avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas. Anna maustua tiukkana rullana kylmässä seuraavaan päivään.

    Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele. Voit leikata rullan valmiiksi viipaleiksi.

    Jos kakku on kokonainen, varaa kakkulapion lisäksi terävä veisti vadille.

    12–14 viipaletta

    12 isoa viipaletta ruispaahtoleipää

    Kostutus

    1/2 dl vettä

    2–3 rkl pihlajanmarja- tai karpalohyytelöä

    Täyte

    1 pkt Koskenlaskija-poro-

    sulatejuustoa

    1 dl maitoa

    1 rasia (200 g) tuorejuustoa, kolme pippuria

    50 g kylmäsavuporoa

    Koristeluun

    50 g kylmäsavuporoa

    persiljaa tai rucolaa, karpaloita

    Levitä kelmu alumiinifolion päälle. Poista kuoret leipäviipaleista ohuelti veitsellä. Laita leipäviipaleet kelmun päälle tiiviisti (4 x 3 viipaletta). Leikkaa keskimmäisestä rivistä yksi viipale kahtia. Laita puolikkaat viipaleet rivin päihin. Kostuta levy vesi-pihlajanmarjahyytelöseoksella.

    Pilko sulatejuusto kattilaan ja lisää maito. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Lisää maitoa tarvittaessa, jotta saat tasaisen tahnan. Jäähdytä ja lisää tuorejuusto. Ota 1/4 osa täytteestä kuorrutusta varten. Lisää loppuun hienoksi leikattu savuporo. Levitä leipäviipaleille. Rullaa folion ja kelmun avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas.

    Anna maustua tiukkana rullana foliossa seuraavaan päivään. Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele.

    12–14 viipaletta

    12 grahampaahtoleipä-

    viipaletta

    Kostutus

    1/2 dl maitoa

    Täyte

    1 prk (180 g) välimeren

    salaattijuustoa

    2 dl aurinkokuivattua tomaattia

    2 prk (à 150 g) crème fraîchea, 28 %

    1 valkosipulin kynsi

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl mustapippuria

    1/2 rkl sokeria

    1/2 dl tuoretta basilikaa

    Koristeluun

    kirsikkatomaatteja

    paprikatäytteisiä oliiveja

    basilikaa

    Levitä kelmu alumiinifolion päälle. Poista kuoret leipäviipaleista ohuelti veitsellä. Laita leipäviipaleet kelmun päälle tiiviisti (4 x 3 viipaletta). Kostuta levy maidolla. Hienonna salaattijuusto, tomaatit, valkosipulin kynsi ja basilika. Sekoita täytteen ainekset ja leivitä täytettä levylle.

    Jätä noin 1/4 kuorrutukseen. Rullaa folion ja kelmun avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas. Anna maustua tiukkana rullana foliossa seuraavaan päivään.

    Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele.

    10 annosta

    Pohja

    100 g hapankorppuja

    50 g voita

    Kostutus

    1 dl maitoa

    Täyte

    4 liivatelehteä

    2 rkl kiehuvaa sitruunamehua

    200 g ruodotonta kylmäsavulohta

    2 rasiaa (à 200 g) ruohosipulituorejuustoa

    1 prk (200 g) raejuustoa

    1/2 tl valkopippuria

    1 dl hienonnettua tilliä

    Koristeluun

    5 kovaksi keitettyä munaa viipaleina

    200–300 g isoja katkarapuja sulatettuna

    tilliä tai ruohosipulia

    Hienonna hapankorput ja sekoita voisulan kanssa. Pohjusta halkaisijaltaan 24 senttimetrin irtopohjavuoka leivinpaperilla. Levitä hapankorppuseos vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla. Valmista täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista niistä liika vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun.

    Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.

    Levitä täyte vuokaan. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään, mieluiten seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.

    Koristele munaviipaleilla (käytä koristeluun vain kauneimmat viipaleet), katkaravuilla ja tillillä tai ruohosipulilla.

    10–12 annosta

    1 pkt (175 g) suklaatäytekeksejä (domino)

    50 g voita

    Täyte

    3 dl vettä

    2 dl sokeria

    3 munaa

    4 rkl maissitärkkelysjauhoja

    1 dl sitruunamehua

    2 tl raastettua sitruunankuorta

    50 g voita

    5 liivatelehteä

    1 rasia (200 g) tuorejuustoa, sitruuna

    2 dl kuohukermaa

    Kiille

    2 dl appelsiinitäysmehua

    2 liivatelehteä

    Koristeluun

    kermavaahtoa

    taloussuklaata

    Leikkaa leivinpaperista reilusti irtopohjavuoan (24 cm) kokoinen pala. Leikkaa se keskeltä kahtia. Laita palat vuokaan hiukan limittäin ja paina reunus kiinni. Paperi saa jäädä pohjan yli.

    Hienonna keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksiseos tasaisesti pohjalle. Voitele reuna öljyllä ja ripottele siihen tomusokeria. Pane jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

    Mittaa pinnoitettuun tai teräskattilaan vesi, sokeri, munat, maissitärkkelysjauhot ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna, kunnes kiisseli sakenee, älä keitä. Lisää kiisseliin hyvin pestyn sitruunan kuori ja voi. Sekoita ja jäähdytä.

    Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Kuumenna pari ruokalusikallista vettä kiehuvaksi mikrossa ja sekoita kuiviksi puristetut liivatelehdet joukkoon. Vatkaa jäähtyneeseen kiisseliin liivateseos, tuorejuusto ja kerma vaahdotettuna. Kaada täyte vuokaan. Tasoita pinta ja peitä alumiinifoliolla. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

    Kun kakku on kunnolla hyytynyt, valmista kiille. Liota liivatelehtiä ja purista kuivaksi. Kuumenna puoli desiä mehua ja liuota siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Lisää seos lopun mehun joukkoon. Kaada varovasti kakun päälle ja anna hyytyä.

    Irrota valmis kakku varovasti ja nosta tarjoiluvadille. Vedä pohjalta paperit pois. Koristele kermavaahdolla ja suklaakoristeilla.

    Suklaakoristeet: Laita pakastepussiin 4–5 palaa tummaa suklaata ja kuumenna mikrossa, kunnes suklaa sulaa, noin minuutti.

    Leikkaa pussin kulmaan pienen pieni reikä. Pursota leivinpaperin päälle erilaisia koristekuvioita. Laita pakastimeen hetkeksi jähmettymään.

    10–12 annosta

    Pohja

    200 g digestive-keksejä

    75 g voita sulatettuna

    Täyte

    4 liivatelehteä

    1 rkl kiehuvaa kahvia

    1 levy (200 g) tummaa taloussuklaata

    1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa

    1 1/4 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    1 prk (3,3 dl) kuohukermaa

    Koristeluun

    tummaa suklaata ja cashewpähkinöitä

    Murskaa keksit ja sekoita voin kanssa. Levitä seos irtopohjavuokaan leivinpaperille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Purista liika vesi liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvan kuumaan kahvitilkkaan. Jätä suklaalevystä noin 30 grammaa koristeluun. Sulata loppu suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Lisää liivateseos, sokerit ja viimeisenä vaahdotettu kerma. Kaada täyte vuokaan ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

    Irrota kakku ja nosta tarjoiluvadille. Koristele suklaalastuilla tai -rouheella sekä karkeasti rouhituilla, uunissa tai pannulla paahdetuilla pähkinöillä.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF