Juhlavieraita tulossa
Rullattu voileipäkakku on kätevä ja helppo valmistaa. Se vie vähän tilaa jääkaapissa ja tarjoilupöydällä. Kauniisti koristeltu kakkurulla on näyttävä ja siisti, vaikka siitä on jo leikattu paloja.
Kolmesta erilaisesta rullasta, kala, liha ja kasvis, löytyy varmasti pala jokaisen vieraan makuun.
Varaa riittävästi aikaa rullan vetäytymiseen, jotta maut tasaantuvat ja leipä kostuu kunnolla.
Jos haluat perinteisen kermakakun tilalle erilaisen tarjottavan, hyydytä keksipohjalle tuorejuustokakku. Keksipohjan voi korvata palalla kääretorttupohjaa tai kypsällä murotaikinalevyllä. Kostuta nämä pohjat ennen täyteen lisäystä.
Hyydytetty kakku pysyy kahvipöydässä raikkaana kauemmin kuin kermalla kuorrutettu. Hyydytetyn kakun voi myös pakastaa ilman koristeita. Anna kakun sulaa rauhassa jääkaapissa.
12–14 viipaletta
12 isoa paahtoleipäviipaletta
Kostutus
1/2 dl maitoa
Täyte
1 rasia (200 g) kylmäsavulohituorejuustoa
1 rasia (200 g) ruohosipuli-tuorejuustoa
1 nippu tuoretta parsaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl mustapippurirouhetta
200 g kylmäsavulohta
Koristeluun
parsannuppuja
kylmäsavulohiviipaleita
pieniä sitruunaviipaleita
Laita kaksi tuorekelmun palaa osittain päällekkäin alumiinifolion päälle. Alumiinifolio tekee alustasta tukevamman rullattavaksi.
Leikkaa leipäviipaleista reunat. Aseta viipaleet vieri viereen suorakaiteeksi kelmulle (4 x 3 palaa). Ota keskimmäisestä rivistä yksi pala ja leikkaa puoliksi. Laita palat rivin päätyihin ja tiivistä rivi. Näin syntyy tiiliseinämäinen alusta, jota on helpompi käsitellä. Kostuta levy.
Poista parsoista puumainen osa. Keitä parsat kypsiksi niin, että nuput jäävät keitinveden yläpuolelle. Leikkaa nuput koristeeksi. Soseuta loppu pehmeä osa. Sekoita tuorejuusto ja parsasose (noin 1 dl) sekä mausteet. Jos seos on liian paksua, ohenna sitä hiukan maidolla. Levitä täytettä levylle.
Jätä noin 1/4 kuorrutukseen. Hienonna savulohi ja ripottele täytteen päälle.
Rullaa folioiden avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas. Anna maustua tiukkana rullana kylmässä seuraavaan päivään.
Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele. Voit leikata rullan valmiiksi viipaleiksi.
Jos kakku on kokonainen, varaa kakkulapion lisäksi terävä veisti vadille.
12–14 viipaletta
12 isoa viipaletta ruispaahtoleipää
Kostutus
1/2 dl vettä
2–3 rkl pihlajanmarja- tai karpalohyytelöä
Täyte
1 pkt Koskenlaskija-poro-
sulatejuustoa
1 dl maitoa
1 rasia (200 g) tuorejuustoa, kolme pippuria
50 g kylmäsavuporoa
Koristeluun
50 g kylmäsavuporoa
persiljaa tai rucolaa, karpaloita
Levitä kelmu alumiinifolion päälle. Poista kuoret leipäviipaleista ohuelti veitsellä. Laita leipäviipaleet kelmun päälle tiiviisti (4 x 3 viipaletta). Leikkaa keskimmäisestä rivistä yksi viipale kahtia. Laita puolikkaat viipaleet rivin päihin. Kostuta levy vesi-pihlajanmarjahyytelöseoksella.
Pilko sulatejuusto kattilaan ja lisää maito. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Lisää maitoa tarvittaessa, jotta saat tasaisen tahnan. Jäähdytä ja lisää tuorejuusto. Ota 1/4 osa täytteestä kuorrutusta varten. Lisää loppuun hienoksi leikattu savuporo. Levitä leipäviipaleille. Rullaa folion ja kelmun avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas.
Anna maustua tiukkana rullana foliossa seuraavaan päivään. Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele.
12–14 viipaletta
12 grahampaahtoleipä-
viipaletta
Kostutus
1/2 dl maitoa
Täyte
1 prk (180 g) välimeren
salaattijuustoa
2 dl aurinkokuivattua tomaattia
2 prk (à 150 g) crème fraîchea, 28 %
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl mustapippuria
1/2 rkl sokeria
1/2 dl tuoretta basilikaa
Koristeluun
kirsikkatomaatteja
paprikatäytteisiä oliiveja
basilikaa
Levitä kelmu alumiinifolion päälle. Poista kuoret leipäviipaleista ohuelti veitsellä. Laita leipäviipaleet kelmun päälle tiiviisti (4 x 3 viipaletta). Kostuta levy maidolla. Hienonna salaattijuusto, tomaatit, valkosipulin kynsi ja basilika. Sekoita täytteen ainekset ja leivitä täytettä levylle.
Jätä noin 1/4 kuorrutukseen. Rullaa folion ja kelmun avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas. Anna maustua tiukkana rullana foliossa seuraavaan päivään.
Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele.
10 annosta
Pohja
100 g hapankorppuja
50 g voita
Kostutus
1 dl maitoa
Täyte
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa sitruunamehua
200 g ruodotonta kylmäsavulohta
2 rasiaa (à 200 g) ruohosipulituorejuustoa
1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 tl valkopippuria
1 dl hienonnettua tilliä
Koristeluun
5 kovaksi keitettyä munaa viipaleina
200–300 g isoja katkarapuja sulatettuna
tilliä tai ruohosipulia
Hienonna hapankorput ja sekoita voisulan kanssa. Pohjusta halkaisijaltaan 24 senttimetrin irtopohjavuoka leivinpaperilla. Levitä hapankorppuseos vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla. Valmista täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista niistä liika vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun.
Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.
Levitä täyte vuokaan. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään, mieluiten seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.
Koristele munaviipaleilla (käytä koristeluun vain kauneimmat viipaleet), katkaravuilla ja tillillä tai ruohosipulilla.
10–12 annosta
1 pkt (175 g) suklaatäytekeksejä (domino)
50 g voita
Täyte
3 dl vettä
2 dl sokeria
3 munaa
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 dl sitruunamehua
2 tl raastettua sitruunankuorta
50 g voita
5 liivatelehteä
1 rasia (200 g) tuorejuustoa, sitruuna
2 dl kuohukermaa
Kiille
2 dl appelsiinitäysmehua
2 liivatelehteä
Koristeluun
kermavaahtoa
taloussuklaata
Leikkaa leivinpaperista reilusti irtopohjavuoan (24 cm) kokoinen pala. Leikkaa se keskeltä kahtia. Laita palat vuokaan hiukan limittäin ja paina reunus kiinni. Paperi saa jäädä pohjan yli.
Hienonna keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksiseos tasaisesti pohjalle. Voitele reuna öljyllä ja ripottele siihen tomusokeria. Pane jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Mittaa pinnoitettuun tai teräskattilaan vesi, sokeri, munat, maissitärkkelysjauhot ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna, kunnes kiisseli sakenee, älä keitä. Lisää kiisseliin hyvin pestyn sitruunan kuori ja voi. Sekoita ja jäähdytä.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Kuumenna pari ruokalusikallista vettä kiehuvaksi mikrossa ja sekoita kuiviksi puristetut liivatelehdet joukkoon. Vatkaa jäähtyneeseen kiisseliin liivateseos, tuorejuusto ja kerma vaahdotettuna. Kaada täyte vuokaan. Tasoita pinta ja peitä alumiinifoliolla. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.
Kun kakku on kunnolla hyytynyt, valmista kiille. Liota liivatelehtiä ja purista kuivaksi. Kuumenna puoli desiä mehua ja liuota siihen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Lisää seos lopun mehun joukkoon. Kaada varovasti kakun päälle ja anna hyytyä.
Irrota valmis kakku varovasti ja nosta tarjoiluvadille. Vedä pohjalta paperit pois. Koristele kermavaahdolla ja suklaakoristeilla.
Suklaakoristeet: Laita pakastepussiin 4–5 palaa tummaa suklaata ja kuumenna mikrossa, kunnes suklaa sulaa, noin minuutti.
Leikkaa pussin kulmaan pienen pieni reikä. Pursota leivinpaperin päälle erilaisia koristekuvioita. Laita pakastimeen hetkeksi jähmettymään.
10–12 annosta
Pohja
200 g digestive-keksejä
75 g voita sulatettuna
Täyte
4 liivatelehteä
1 rkl kiehuvaa kahvia
1 levy (200 g) tummaa taloussuklaata
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk (3,3 dl) kuohukermaa
Koristeluun
tummaa suklaata ja cashewpähkinöitä
Murskaa keksit ja sekoita voin kanssa. Levitä seos irtopohjavuokaan leivinpaperille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Purista liika vesi liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvan kuumaan kahvitilkkaan. Jätä suklaalevystä noin 30 grammaa koristeluun. Sulata loppu suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Lisää liivateseos, sokerit ja viimeisenä vaahdotettu kerma. Kaada täyte vuokaan ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
Irrota kakku ja nosta tarjoiluvadille. Koristele suklaalastuilla tai -rouheella sekä karkeasti rouhituilla, uunissa tai pannulla paahdetuilla pähkinöillä.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
