Kirja-arvostelu Ruokaa Kasvismaan asukkien seurassa
Raisa Kettusen kirjoittama ja Milja Laineen herttaisin ja kauniin maalauksin kuvittama Kasvisseikkailu näyttää kantensa perustella enemmän satu- kuin keittokirjalta. Tämä lienee tarkoituskin, sillä kirjan tavoite on tarinan varjolla naruttaa kasviskammoiset lapset maistelemaan värikkäitä kasvimaan antimia.
Kasvisruuista opetellaan tykkäämään Massu Kattisen, Kani Kamalan, Lettu Kettutytön ja Herra Hankalan kanssa. Ennen jokaista reseptiä on muutaman virkkeen pätkä tarinaa, jossa kerrotaan tulevasta ohjeesta ja jostakin kirjan hahmosta. Lisäksi jokaisen reseptin jälkeen on leikkimielinen varoitus esimerkiksi siitä, miten lehtikaali voi lumota lapset ja lastenmieliset tai siitä, että tomaattien runsaasta syömisestä voi saada sellaisia supervoimia, että sänky petaantuu itsestään.
Pääsääntöisesti reseptien raaka-aineiden pitäisi löytyä jokaisesta keittiöstä tai ainakin helposti lähikaupasta, mutta – kuten kirjoittajakin myöntää – on joukossa muutama harvinaisempikin tuote, kuten oluthiivahiutale tai soijanakki.
Vaikka kirja on suunnattu enemmän lapsille, se innostaa aikuisenkin tutustumaan kasvisruuan maailmaan. Ei kai Kani Kamalan syksyinen sieniohratto, Massu Kattisen ihana avokadomössö tai munakoisosta valmistettu Herra Hankalan papan kanuuna voi olla mitään huonoa?
ANNIINA KESO
Raisa Kettunen: Kasvisseikkailu. 79 sivua. Moreeni.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
